Bouw scholencampus Emmeloord stuk dichterbij

NOORDOOSTPOLDER • Di 25 februari 2020 | 0:25 • Dinsdag 25 februari 2020 | 0:25

De bouw van de scholencampus in Emmeloord is een stuk dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Noordoostpolder stemde maandagavond met overgrote meerderheid in met de volgende stap om het nieuwe onderkomen van verschillende scholen te realiseren.

Door het besluit wordt 500.000 euro vrijgemaakt om te onderzoeken in welke vorm en grootte het schoolgebouw op de campus moet worden. "Dit is een groot succes", legt wethouder Hans Wijnants uit. "De gemeenteraad en de scholen hebben met elkaar vastgesteld dat ze samen een belangrijke stap willen maken om op één plek een campus tot stand te brengen. Ik ben positief gestemd over deze belangrijke stap."

Een nieuw te bouwen scholencampus in Emmeloord gaat tussen de 30 en 35 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een eerder onderzoek. Het is de bedoeling dat het Emelwerda College en de scholen van VariO over een paar jaar onder één dak samen verder gaan. Tot de VariO Onderwijsgroep behoren onder meer de Bonifatius mavo en het Zuyderzee Lyceum.

Vakcollege blijft staan
Volgens het onderzoek is nieuwbouw op de plek van het Emelwerda College aan de Espelerlaan de meest logische keus. Een aantal gebouwen van het Emelwerda College stond al op de nominatie om te worden gesloopt. De locatie is voor verkeer goed bereikbaar, er is veel ruimte voor nieuwbouw en voldoende parkeergelegenheid. In de plannen zou het gebouw van het Vakcollege wel blijven bestaan. Dit is minder dan 20 jaar oud en nog in uitstekende staat.

"Het is belangrijk omdat er synergievoordelen zijn te halen als twee onderwijsorganisaties gebruik gaan maken van één stuk vastgoed", vertelt Toon van Steen van de Politieke Unie. "Op deze manier kunnen we in ieder geval de verschillende instellingen in de toekomst blijven huisvesten." De Socialistische Partij stemde als enige partij tegen het voorstel omdat ze het raadsvoorstel onduidelijk vonden.

Onder één dak
De scholen willen graag naar een nieuwe campus, omdat een aantal eigen panden in de nabije toekomst gerenoveerd moet worden. Uit het eerdere onderzoek blijkt dat een gezamenlijk nieuw gebouw waarschijnlijk goedkoper is dan het renoveren van de bestaande panden. Door onder één dak samen te werken, kunnen bepaalde ruimtes en ondersteunende diensten ook gemakkelijker gedeeld worden.

Samenwerken lijkt ook financieel verstandig omdat het aantal leerlingen de komende jaren zal teruglopen. Vorig jaar zaten op de scholen opgeteld 3250 leerlingen, in 2034 zijn dat er naar verwachting nog maar een kleine 2700.

De gemeenteraad van Noordoostpolder neemt in het najaar een beslissing over de financiering en het ontwerp van de campus. Als alles goed gaat, kan het complex eind 2024 in gebruik worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel