Topcrimineel 'Noffel' dient tuchtklacht in tegen fractievoorzitter VVD Ulysse Ellian

ALMERE • Di 25 februari 2020 | 23:30 • Dinsdag 25 februari 2020 | 23:30

Topcrimineel Naoufal F. heeft een tuchtklacht ingediend tegen fractievoorzitter Ulysse Ellian van de Almeerse VVD. Dat meldt het Parool. Volgens F. heeft Ellian op TV als feit gepresenteerd dat hij namens Ridouan Taghi de Almeerse Iraniër Ali Motamed liet liquideren in opdracht van Iran.

Ellian is naast fractievoorzitter ook advocaat. Hij is verbaasd over de tuchtklacht van de man die beter bekend staat onder de naam Noffel. Bang is Ellian allerminst. Op Twitter schrijft hij: "Ik laat me door niemand intimideren dus ook niet door de Mocro-mafia. Als volksvertegenwoordiger is het mijn recht én plicht om problemen aan de kaak te stellen."

De rechtbank heeft juli vorig jaar F. tot levenslang veroordeeld. Hij zou de opdrachtgever zijn van de moord op Motamed. De Almeerder werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 doodgeschoten op straat bij zijn huis in de Literatuurwijk. De twee mannen die de liquidatie uitvoerden, kregen eerder al 20 en 25 jaar celstraf. F. ontkent de opdrachtgever te zijn geweest en is in hoger beroep gegaan.

Link tussen Iran en de aanslag
Volgens Ellian lijkt het erop dat Iran te maken heeft met de aanslag op Motamed. Hij maakt zich daar druk over. De uitspraken over de link met de moord op Motamed en Iran deed Ellian in een uitzending van EenVandaag in augustus 2018. Daarin vertelde hij dat het kabinet Iran heeft aangewezen als opdrachtgever voor de moord. Verder zei hij dat Noffel opdracht voor de moord gaf als de 'klusjesman' van Redouan Taghi.

De liquidatie was lange tijd een raadsel. Totdat Het Parool onthulde dat Motamed eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi zou heten. Samadi is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij, begin jaren '80. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime

"Het gaat heel ver dat iemand mijn beroep misbruikt om me als volksvertegenwoordiger de mond te snoeren"

— Ulysse Ellian, fractievoorzitter VVD Almere

Kwaad daglicht
Volgens advocaat Jan Huibers van F. zet Ellian zijn cliënt in een kwaad daglicht. In de tuchtklacht staat dat Ellian zich baseert op feiten die geen feiten zijn. F. is dan wel veroordeeld voor het organiseren van de moord, maar hij ontkent dit te hebben gedaan. Het gerechtshof zal zich nu over de kwestie moeten buigen. Huibers zegt verder dat het kabinet minder stellig was dan Ellian over de link tussen Iran en de moord.

Volgens Ulysse Ellian heeft hij geen onwaarheden verteld tijdens de uitzending van EenVandaag. Hij zet zijn woorden kracht bij met verschillende publicaties in de media. Daarin staat dat justitie F. ziet als iemand die liquidaties organiseerde voor Taghi en zijn vermoede compagnon Rico de Chileen.

Ellian zegt verder dat hij het kwalijk vindt dat zijn functie als advocaat wordt betrokken bij zijn baan als politicus. "Het gaat heel ver dat iemand mijn beroep misbruikt om me als volksvertegenwoordiger de mond te snoeren", zegt de fractievoorzitter tegen Het Parool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel