Klanten notaris merken niets van ontzetting uit ambt

ALMERE • Wo 26 februari 2020 | 18:02 • Woensdag 26 februari 2020 | 18:02

Als een notaris uit het ambt wordt ontzet, heeft dat geen gevolgen voor zijn klanten en voor de aktes die door de notaris worden bewaard. Dat zegt de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB). Volgens voorzitter Nick van Buitenen vallen notariële aktes in Nederland onder zogenoemde protocollen die goed bewaakt wordt.

Een notaris van Prinsze Notariaat uit Almere kreeg vorige week te horen dat hij zijn vak niet langer mag uitoefenen. De notaris had een valse verklaring voor een cliënt opgesteld. De verklaring werd vermoedelijk gebruikt om een grote hoeveelheid buitenlands geld wit te wassen.

De Almeerse notaris is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Zolang dit loopt, mag de notaris nog blijven werken. Als de ontzetting uit het ambt definitief wordt, zal een waarnemer het kantoor tijdelijk overnemen en waken over de aktes. Dat blijft zo tot een nieuwe kandidaat de activiteiten van de notaris overneemt. Komt er geen nieuwe kandidaat, dan gaan de aktes naar het kantoor van een andere notaris en kunnen de klanten daar terecht. De nieuwe notaris wordt dan bij koninklijk besluit op het overgedragen protocol benoemd. Aktes van 20 jaar en ouder liggen bovendien centraal opgeslagen in een archief in Winschoten.

Vaker geschorst
Tegen de Almeerse notaris loopt ook een strafrechtelijk onderzoek, maar de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden heeft de uitkomst daarvan niet afgewacht en nu al besloten dat de notaris zijn werk niet meer mag doen. Daarbij speelde mee dat de notaris al vaker geschorst is geweest.

'Een tot twee ontzettingen per jaar'
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging komt het een tot twee keer per jaar voor dat een notaris uit het ambt wordt ontzet. Hoewel ontzettingen zoals het geval van de Almeerse advocaat afbreuk doen aan het imago van de beroepsgroep, toont het volgens de beroepsvereniging ook aan dat het toezicht goed werkt en dat notarissen niet onbeperkt hun gang kunnen gaan. Volgens de KNB moeten notarissen geregeld uitgebreid financieel verantwoording afleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel