Bezuiniging: veel minder afvalbakken

LELYSTAD • Do 27 februari 2020 | 12:03 • Donderdag 27 februari 2020 | 12:03

De gemeente Lelystad overweegt om 800 van de circa 1000 afvalbakken in de stad weg te halen om zo te besparen op de kosten van onderhoud. Toch zouden minder bakken niet hoeven te leiden tot meer zwerfvuil. Het weghalen van bakken is één van de voorstellen die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Lelystad moet de komende jaren twee miljoen euro bezuinigen op onderhoud, omdat het Rijk de jarenlange bijdrage aan Lelystad wil afbouwen. Vorig jaar zijn al de eerste ruwe voorstellen voor bezuinigingen gedaan. Het college van B en W komt nu met een pakket voorstellen waarmee 2,3 miljoen euro wordt bespaard.

De gemeente erkent dat het weghalen van afvalbakken eerst op weerstand zal stuiten. Daarom moet de gedachte er achter goed worden uitgelegd. Mensen moeten hun gedrag veranderen en hun afval thuis weggooien, zo staat in een notitie aan de raad. De gemeente denkt twee tot vier ton te kunnen besparen, afhankelijk van waar en hoeveel bakken worden verwijderd. Bij de uitwerking wordt de gemeenteraad nauw betrokken.

Ook bezuinigen op asfalt en groen
Het college denkt dat 1,5 miljoen euro valt te besparen door onderhoud aan wegen en dreven met 10 tot 15 jaar uit te stellen.

Een ander voorstel is om de capaciteit van de hoofdwegen en dreven te verkleinen door rijbanen weg te halen. Dat is in het verleden al eens gebeurd met de Polderdreef en Gelderse Dreef en zou ook op de Stationsdreef kunnen worden toegepast. Verwachte besparing: maximaal vier ton.
Als vijf procent van alle wegen en straten wordt weggehaald, kan die ruimte worden gebruikt voor bebouwing of aanleg van nieuwe groenstroken. Het college houdt er rekening mee dat deze maatregel op verzet stuit.

Ook wil het college anderhalve ton besparen door parken, plantsoenen en groenstroken soberder in te richten. Er staan nu relatief veel losse bomen in het groen, op andere plekken staan juist weer veel struiken en planten. Gekeken wordt hoe groen zodanig kan worden ingericht dat het onderhoud goedkoper wordt zonder dat het groene karakter verloren gaat. Bewoners zullen hierbij intensief betrokken moeten worden.

Tegenover besparingen staat dat het college structureel bijna vier ton wil uittrekken voor extra schoffelen, snoeien en onkruidbestrijding. Dat moet voorkomen dat de openbare ruimte verloedert.

De gemeenteraad praat op 17 maart voor het eerst over de voorstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel