'Overdreven als mensen gekwetst worden door de Tong van Lucifer'

LELYSTAD • Do 27 februari 2020 | 19:20 • Donderdag 27 februari 2020 | 19:20

Gijs van de Wint, de zoon van de kunstenaar van de Tong van Lucifer vindt het overdreven als mensen zeggen gekwetst te zijn door het koperen kunstwerk op de Knardijk in Lelystad. Het kunstwerk kwam de afgelopen dagen in het nieuws omdat de harde wind er voor zorgde dat het nu scheef staat. De Tong van Lucifer wordt weggehaald om gerepareerd te worden. Voor de SGP in Provinciale Staten aanleiding om te zeggen dat het kunstwerk niet mag terugkeren.

De Staatkundig Gereformeerde Partij noemt de Tong van Lucifer godslastering. Het kunstwerk zou het uitsteken van de tong van de duivel naar God uitbeelden. Volgens Sjaak Simonse van de SGP tart de Tong de hemel door het af te likken. Kunstenaar Ruud van de Wint zou dat gezegd hebben bij de officiële plaatsing van het werk op de dijk in 1993. Hij overleed in 2006.

Bliksem
De zoon van de kunstenaar ontkent de beweringen. De oorsprong van het kunstwerk komt uit de Griekse mythologie, zegt Gijs van de Wint. Het is een teken van vuur uit de hemel, verwijzend naar de bliksem. Het werk is een grote wikkel van koperdraad zoals bij een spoel om elektriciteit op te wekken. "De mogelijke inslag van de bliksem geeft de Tong van Lucifer een extra dimensie. Het heeft niets te maken met de negatieve uitlatingen over God wat elke keer door de SGP wordt aangegrepen", zegt Van de Wint: "ik vind het een onzinnig argument."

Gekwetst
Dat mensen moeite hebben met de Tong van Lucifer begrijpt Van de Wint eigenlijk niet zo goed. "Als je door zo'n prachtig kunstwerk wordt gekwetst is dat wel jouw probleem. Iedereen heeft het recht om gekwetst te zijn, maar ik denk dat heel veel mensen gekwetst zullen zijn als het beeld wordt weggehaald." Hij wil dat het kunstwerk op de Knardijk langs de A6 blijft staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel