Farmaceut heeft middel dat gevolgen coronavirus verlicht

ZEEWOLDE • Do 27 februari 2020 | 21:05 • Donderdag 27 februari 2020 | 21:05

Het bedrijf Ace Pharmaceuticals in Zeewolde produceert als enige in Nederland een medicijn dat de ziekmakende effecten van het coronavirus kan onderdrukken. Volgens het tv-programma EenVandaag gaat het om het middel chloroquine.

Van oorsprong is het een medicijn tegen malaria. Chloroquine is in ziekenhuizen in China getest op een aantal coronapatiënten. Zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen. Het middel zorgt ervoor dat de koorts afneemt en de longfunctie beter wordt. Chloroquine bleek in 2004 effectief te zijn tegen het SARS-virus, zo ontdekten wetenschappers van de KU Leuven in België. COVID-19, zoals het huidige coronavirus officieel heet, is een variant van SARS.

Niet duur
Volgens eigenaar Jan Willem Popma van Ace Pharmaceuticals is het niet ingewikkeld en duur om de productie van het medicijn op te voeren, indien nodig voor heel Europa. Wereldwijd zijn er maar een paar fabrikanten die het medicijn maken. De internationale belangstelling is groot, maar er zijn ook risico's zegt Popma tegen EenVandaag. "Ik ben een kleine apotheker en kan niet de financiële gok nemen dat ik straks met miljoenen tabletten achterblijf als het coronavirus weer verdwijnt."

Crisisnummer
Er zijn veel mensen met vragen over het coronavirus. De overheid heeft daarom een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt, waar iedereen zijn vragen kwijt kan. Het crisisnummer is 0800-1351.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid laat desgevraagd weten alle opties serieus te bekijken. Experts van het ministerie onderzoeken volgens hem nu wat de mogelijkheden zijn om het middel in te zetten voor patiënten. Tijdens de corona-uitzending van de NOS op NPO1, maakte de minister donderdagavond bekend dat voor het eerst ook in Nederland iemand geïnfecteerd is met COVID-19, in Tilburg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel