'Drugs en telefoons worden over gevangenismuur gegooid'

LELYSTAD • Zo 1 maart 2020 | 20:09 • Zondag 1 maart 2020 | 20:09

De luchtplaatsen van de Penitentiaire Inrichting Lelystad worden verplaatst, omdat er te vaak verboden spullen over de muur naar binnen worden gegooid. Ook moeten nieuwe hekken voorkomen dat de zogenoemde contrabande de gevangenen kan bereiken.

"Als je serieuze problemen hebt, moet je ze ook rigoureus oplossen", zegt directeur Ruud Bernsen. Bernsen is nog maar kort de vestigingsmanager van de PI in Lelystad en schrok van de hoeveelheid pakjes die over de muur gegooid werd. "Op die manier kwamen er veel drugs en veel telefoons de gevangenis in. Absoluut verboden!"

Hoeveel er precies naar binnen komt, is onduidelijk. "Wij weten alleen wat we onderscheppen en dat was best veel. Tegelijkertijd weet je dat je lang niet alles kan tegenhouden", zegt Bernsen.

Tennisballen
Volgens de directeur wordt bijvoorbeeld drugs vaak in tennisballen gestopt en zo over de muur gegooid. Door slimme trucs weten gedetineerden precies waar ze moeten staan. "Uiteraard wordt iedereen in de gaten gehouden, maar je kan nu eenmaal niet alles zien. Zeker niet als er aan de ene kant van het terrein een opstootje in scène wordt gezet terwijl er aan de andere kant een balletje door de lucht vliegt", vervolgt Bernsen.

Hekken langs de buitenmuur
Het verplaatsen van de luchtplaatsen kost tijd. Omdat Bernsen gelijk iets wilde doen, zijn er hekken langs de buitenmuur gezet. Op deze manier wordt de 'gooiafstand' groter en wordt het dus moeilijker om iets naar binnen te krijgen. Daarnaast zijn er extra camera's langs de buitenmuur neergezet. Op 1 juli moeten de nieuwe luchtplaatsen klaar zijn en kunnen de tijdelijke hekken weer weg.

Nieuwe bestemming
Als straks de luchtplaatsen verplaatst zijn, is er eventueel ruimte voor nieuwbouw. "Wellicht dat we daar iets gaan neerzetten. We hebben het al gehad over een arrestantencomplex voor mensen die worden opgepakt op het vliegveld bij Lelystad, als dat ooit open gaat", aldus Bernsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel