Taxi-ruzie escaleert: chauffeur in brand gestoken

ALMERE • Ma 2 maart 2020 | 14:29 • Maandag 2 maart 2020 | 14:29

Twee taxichauffeurs zijn zaterdag met elkaar op de vuist gegaan onder station Almere Centrum. Dat bevestigt de politie. Eén van de chauffeurs is bij de vechtpartij gewond geraakt, de ander is opgepakt en zit nog vast.

Tijdens de vechtpartij zou bewust een auto zijn beschadigd en de keel zijn dichtgeknepen van één van de chauffeurs, melden twee getuigen van het incident. Als reactie daarop pakte die chauffeur een bus met een brandbare stof, spoot de ander onder en stak hem in brand.

De getuigen vertellen aan Omroep Flevoland dat de namen van twee websites de aanleiding zou zijn van de vechtpartij. De sites hebben vrijwel dezelfde naam. De taxichauffeurs zouden daarom over en weer dreigementen hebben geuit. Eén van de twee heeft eind februari een brief opgehangen op station Almere Centrum. In de brief zou de chauffeur klagen dat er collega's zijn die onnodig en vaak op zijn advertentie op Google klikken. Hierdoor lopen zijn advertentiekosten bij Google op, terwijl het hem geen geld oplevert.

Slachtoffer spreekt vechtpartij tegen
Volgens het in brand gestoken slachtoffer heeft hij niet gevochten met zijn collega. Hij zegt dat hij alleen verbaal ruzie heeft gemaakt en dat hij zijn collega niet bij de keel gegrepen heeft. Alleen een scheldpartij zou aanleiding geweest zijn om hem in brand te steken. Daarbij zijn zijn wenkbrauwen verbrand en is zijn neus beschadigd. De kleren van de chauffeur zijn ook kapot.

Achterliggende oorzaak
Volgens de twee getuigen is financiële nood de onderliggende oorzaak van de vechtpartij. Ze zeggen dat taxichauffeurs vaak maar weinig verdienen in Almere. "Soms maar twintig euro per dag. Daar kan je niet van leven als ondernemer", zeggen ze. Omdat de inkomsten laag zijn, ontstaat er stress die leidt tot onderlinge conflicten.

Het slachtoffer ontkent dat er sprake is van financiële nood. Hij zegt dat hij genoeg vaste klanten heeft en dat zijn bedrijf niet noodlijdend is.

Taxistandplaats bij bushaltes
Eén van de bronnen zegt dat hij met de gemeente Almere overlegt over het inkomstenprobleem. Hij vindt dat de chauffeurs worden 'weggestopt' onder het station en onder de Muntgarage. "We zijn niet zichtbaar, en daardoor lopen we veel klanten mis. Op deze manier kan je niet ondernemen", vertelt hij. Graag ziet hij dat de chauffeurs bij de bushaltes onder het station mogen staan. Volgens hem geeft de gemeente niet thuis en wordt er niet gereageerd op zijn verzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel