Huurverhoging sportclubs uitgesteld

LELYSTAD • Vr 6 maart 2020 | 12:03 • Vrijdag 6 maart 2020 | 12:03

Sportbedrijf Lelystad geeft sportverenigingen langer de tijd om zich voor te bereiden op een aangekondigde huurverhoging. Die zou eerst op 1 januari ingaan. De verenigingen waren boos omdat de huurverhoging slechts twee weken van tevoren werd aangekondigd. Ze maakten daarom bezwaar. Nu is besloten dat ze de verhoging pas aankomende zomer moeten gaan betalen.

Meerdere sportverenigingen waaronder VV Volta, BC Flevoland en de hand- en basketbalvereniging maken gebruik van de sporthal van middelbare school de Rietlanden. Die locatie wordt verhuurd door Sportbedrijf Lelystad. In de afgelopen jaren is de huur gestegen. Het Sportbedrijf laat weten dat dit onvermijdelijk is door oplopende onderhoudskosten en stijgende lonen. Ook bezuinigt de gemeente op het Sportbedrijf omdat de rijksbijdrage kleiner is geworden. Die bezuiniging is opmerkelijk omdat de gemeente wil dat meer Lelystedelingen gaan sporten.

Rondetafelgesprek
Op 6 februari is het Sportbedrijf om de tafel gaan zitten met meerdere sportverenigingen die bezwaar hadden tegen de huurverhoging. Deze week is de uitkomst van het gesprek naar buiten gebracht. Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd waarom de stijging van de huur onvermijdelijk is.

Ook is het Sportbedrijf de verenigingen tegemoet gekomen. Een zogeheten annuleringsregeling wordt versoepeld. Dit betekent dat de sportverenigingen langer de tijd hebben op geplande zaalhuur voor bijvoorbeeld wedstrijden op te zeggen. Als wedstrijden niet doorgaan, dan betalen de sportclubs nu niet meer voor een zaal die ze niet gebruiken. In het verleden gebeurde dit soms wel waardoor de verenigingen onnodig hogere kosten hadden.

Het Sportbedrijf heeft ook gezegd eens per jaar met individuele verenigingen te praten. Op die manier kan gezamenlijk nieuw beleid worden opgesteld, mocht dit nodig zijn. Op die manier komen de sportclubs niet meer voor verrassingen te staan. Twee keer per jaar wordt voortaan ook een gezamenlijk gesprek gehouden.

Blij met de uitkomst
VV Volta is positief over de bereidheid van het Sportbedrijf om naar de verenigingen te luisteren. "We moeten alleen nog afwachten wat de aangepaste annuleringsregeling concreet voor Volta gaat betekenen", vertelt voorzitter Herman van Haarlem. Met de leden moet nu bekeken worden hoe de verhoogde huur opgevangen kan worden. Opties zijn om de zaal minder vaak te huren, of om de contributie te verhogen. Of dit ook nodig is moet nog blijken.

"Wij moeten op hun kunnen vertrouwen, en nu blijkt dit niet zo te zijn"

— Jeroen Pilon, bestuurslid BC Flevoland

Niet blij met gang van zaken
Badminton vereniging BC Flevoland is minder blij met het nieuwe beleid van het Sportbedrijf. Bestuurslid Jeroen Pilon zegt dat het verschuiven van de huurverhoging fijn is, maar dat het voelt als uitstel van executie. "Dit lost het probleem van te hoge kosten niet op bij onze vereniging", vertelt hij.

Verder zegt hij dat het Sportbedrijf vorig jaar te veel huur heeft doorberekend aan verschillende gebruikers van de sportzaal. BC Flevoland gaat dat bedrag terugvragen. "Op papier is onze huur vorig jaar met 5 procent verhoogd, maar we hebben 11 procent betaald", stelt Pilon. Volgens hem is dit jaar trouwens weer te veel huur doorberekend. Hij vindt dat teleurstellend: "Omdat wij hun moeten kunnen vertrouwen en nu blijkt dit niet zo te zijn." Pilon gaat vragen stellen aan de gemeente. Hij wil weten is hoeverre die hiervan afweet.

"We zijn blij dat we met zijn allen tegen het Sportbedrijf staan"

— Ronald Maarsseveen, voorzitter Handbal Vereniging

'Contributieverhoging laatste redmiddel'
De Handbal Vereniging is ook niet blij dat de huurverhoging alsnog wordt doorgevoerd. Volgens voorzitter Ronald Maarsseveen is verhoging van de contributie het laatste redmiddel voor zijn club. Die is vorig jaar ook al met 6 procent verhoogd. Ook moet er beknibbeld worden op het aantal uren dat de zaal gehuurd wordt. "We zijn blij dat we met zijn allen tegen het Sportbedrijf staan. Daarmee bedoel ik de handbal-, volleybal-, basketbal- en badmintonvereniging", zegt Maarsseveen. Ook hij wil in gesprek met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel