Bedrijfshal wordt museum

ALMERE • Zo 8 maart 2020 | 16:50 • Zondag 8 maart 2020 | 16:50

Van buiten is het een doodgewoon bedrijfspand dat te koop staat in Almere Buiten. Maar doe je de achterdeur open, dan kom je in een heel andere wereld, die van de moderne kunst. Zaterdag was de opening van de tijdelijke expo VANAF!

De Almeerse kunstenaar Els Franken heeft op de Splijtbakweg een atelier dat ze als anti-kraak mag gebruiken. In de grote bedrijfshal achter het pand zag ze mogelijkheden. "Een geweldige ruimte om een tentoonstelling te organiseren." Een brutaal mens heeft de halve wereld, dus ze vroeg of het mocht en kreeg toestemming om de hal drie weken als museum te gebruiken.

'Snakken naar kunst'
Almere praat al heel lang over een museum voor moderne kunst. Maar het is er nog steeds niet. "Dit is een hele mooie ruimte, maar voor een museum waar Almere aan denkt is het niet geschikt", aldus Ans van Berkum. De oud-directeur van Architectuurcentrum Casla had de eer de expositie te mogen openen. "We hebben veel behoefte aan dit soort dingen. Almere snakt naar dit soort kunst", zei ze in haar openingswoord.

'Niet deftig kijken'
Organisator Els Franken bood een tiental oud-studiegenoten van de Nieuwe Akademie Utrecht een plek om hun werk tentoon te stellen. Het leverde een veelzijdige expositie op met grote ruimtelijke installaties, schilderijen en opvallende beeldhouwwerken. "En je hoeft niet stil te zitten en deftig te kijken", aldus Franken. "Kom je gewoon verwonderen over kunst met een goed verhaal."

Tot 22 maart is expo VANAF! op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen van 13 tot 17 uur te bezoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel