Raad staat achter plan voor woonwijk op plek Dokter Jansencentrum

EMMELOORD • Ma 9 maart 2020 | 23:50 • Maandag 9 maart 2020 | 23:50

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft er geen moeite mee dat er een nieuwe woonwijk komt op de plek van het Dokter Jansencentrum. Wel wil de ChristenUnie-SGP dat een deel van het ziekenhuisgebouw in de nieuwe wijk behouden blijft.

Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering. De raad besprak een plan op hoofdlijnen dat de bouw van 90 tot 150 nieuwe woningen aan de Urkerweg 1 mogelijk moet maken.

Stadse wijk voor starters en senioren
Volgens CDA-wethouder Marian Uitdewilligen gaat het om een stadse wijk met woningen voor doelgroepen waaraan in Noordoostpolder grote behoefte bestaat: starters en senioren. De plannen moeten nog worden uitgewerkt, maar een deel van de woningen zal hoogbouw zijn.
Voordat de locatie beschikbaar komt, moet eerst het nieuwe zorgplein nabij de huidige vestiging van het Antonius-ziekenhuis zijn gerealiseerd. Uitdewilligen denkt dat over circa vier jaar met de nieuwe wijk kan worden begonnen.

D66-fractievoorzitter Wim van Wegen vindt het belangrijk dat de nieuwe wijk ruim plek biedt aan senioren. Meer seniorenwoningen kunnen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen, zodat er meer huizen voor starters en gezinnen beschikbaar komen. De Politieke Unie wil nagaan of een particulier initiatief voor senioren als de Knarrenhof haalbaar is. Daarbij wonen senioren bij elkaar in een door henzelf ontwikkeld woonproject.

De ChristenUnie-SGP wil waar mogelijk een deel van het Dokter Jansencentrum behouden. Volgens Tobias van Dijk is het een kenmerkend gebouw in de polder, waarvan delen het bewaren waard zijn. Hij doelt op verschillende kunstvoorwerpen in en om het gebouw.

Begin 2019 al tot herontwikkeling besloten
Tijdens de commissie werd duidelijk dat de gemeenteraad vorig jaar al heeft ingestemd met de herontwikkeling en eventuele sloop van het Dokter Jansencentrum. In december 2018 besloot het college van B en W om het ziekenhuisgebouw te kopen voor 4,5 miljoen euro. Dat besluit werd in januari 2019 in een besloten vergadering voorgelegd aan de raad. De SP vond een discussie over wel of geen sloop achterhaald, want die is destijds al gevoerd.

Of de gemeente de 4,5 miljoen terugverdient met de nieuwe woonwijk, ligt aan de uitwerking van het plan. Uitgangspunt is volgens de wethouder dat een plan kostendekkend moet zijn, maar dat ligt ook aan wat de gemeenteraad voor ambities heeft.

De gemeenteraad besluit op 23 maart officieel over de nota van uitgangspunten voor de locatie Dokter Jansencentrum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel