Dagenlange zaak tegen negen valsmunters begonnen

ALMERE • Di 10 maart 2020 | 16:49 • Dinsdag 10 maart 2020 | 16:49

Negen Almeerders staan de komende dagen terecht voor het drukken van valse eurobiljetten. Ze zijn begin vorig jaar opgepakt na een groot onderzoek van de politie, Marechaussee, Europol en De Nederlandsche Bank. Dinsdag was de eerste zittingsdag.

Welke straf het OM tegen de negen mannen eist, wordt pas over een week bekend. De rechtbank in Lelystad begon vandaag met het ondervragen van de verdachten. Acht van hen waren aanwezig. Eén zaak vindt achter gesloten deuren plaats, aangezien deze jongen ten tijde van de misdrijven nog minderjarig was.

Zwijgrecht
Het merendeel van de verdachten is begin twintig. Ze waren lang niet altijd even spraakzaam tegen de rechters. In opdracht van een ander geld overmaken naar China, daar deden ze bijvoorbeeld niet geheimzinnig over. Maar als dan gevraagd werd in opdracht van wie dat gebeurde, dan volgde vaak de zin "ik beroep me op mijn zwijgrecht", of simpelweg "zwijgrecht".

Chinees papier
Geld overmaken naar China gebeurde omdat er papier mee werd gekocht. Geen normaal printerpapier, maar juist papier dat heel erg lijkt op dat van bankbiljetten. Volgens het OM zou de bende al vanaf 2016 actief zijn en vermoed wordt dat er tonnen verdiend is door het drukken van valse eurobiljetten.

De oudste verdachte, een 45-jarige man, was iets spraakzamer. Hij gaf bijvoorbeeld toe dat er printers bij hem in de schuur stonden waarmee biljetten gedrukt zijn.

Bewijzen
De dossiers met verzamelde bewijzen tegen de verdachten bevatten ook vele tapgesprekken, waardoor het OM een behoorlijk stevige zaak lijkt te hebben. Ook al gaven de verdachten op de eerste zittingsdag dus niet veel openheid.

Omdat het zo'n omvangrijke zaak is, heeft de rechtbank al aangegeven dat de uitspraak niet volgt over twee weken. Dit zal in dit geval pas zijn op 3 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel