Almere krijgt geen vrijwillige inleveractie wapens

ALMERE • Do 12 maart 2020 | 10:46 • Donderdag 12 maart 2020 | 10:46

De gemeente houdt geen vrijwillige inleveractie voor illegale wapens. Dat antwoordt de gemeente op schriftelijke vragen van de PVV in de gemeenteraad.

De gemeente maakt zich wel zorgen over de toename van het aantal incidenten met steekwapens waarbij jongeren zijn betrokken. Maar volgens de gemeente worden die incidenten al direct en met voorrang opgepakt door de politie. Wapens worden direct in beslag genomen om te voorkomen dat ze opnieuw worden gebruikt.

Verder kiest de gemeente voor een 'maatwerkgerichte aanpak' samen met justitie, politie en schoolbesturen. Hoe die aanpak eruitziet hoort de gemeenteraad tijdens een besloten bijeenkomst op 19 maart.

Niet bestraft
De PVV wilde graag een actie waarbij inwoners vrijwillig wapens kunnen inleveren, zoals in Zaanstad en Helmond. Inwoners hadden daar twee weken de tijd om een wapen in te leveren bij de politie. Ze werden dan niet bestraft. In Helmond leverde dat zo'n zeventig wapens op. In Zaanstad werden er bijna 200 geteld.

De Tweede Kamer wilde graag een landelijke inleverdag. Die komt er niet, onder meer omdat het probleem rond wapens volgens de politie niet overal speelt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel