Uit voorzorg geen politiek, cultuur en sport door coronavirus

FLEVOLAND • Za 14 maart 2020 | 9:57 • Zaterdag 14 maart 2020 | 9:57

Verschillende Flevolandse evenementen, instellingen en andere plekken waar (grote) groepen mensen samenkomen, nemen maatregelen in verband met het coronavirus. Donderdag werden evenementen met meer dan honderd mensen in heel Nederland per direct verboden. Het verbod geldt ook voor bijvoorbeeld musea en theaters. In dit bericht houden we je op de hoogte van de Flevolandse situatie. Dit bericht wordt geregeld geüpdatet.

Café Urk
Café de Ommele op Urk sluit voorlopig de deuren. "De kans op een besmetting in een café is gewoon te groot", is te lezen op Instagram.

KAF Almere
Kunstlinie Almere Flevoland heeft alles afgelast tot en met 31 maart. Ook de studio's en de expositieruimtes. Er wordt een nieuwsbrief verstuurd naar alle betrokkenen. Voorstellingen worden waar mogelijk verplaatst. Ook de studio's en expositieruimtes blijven dicht.

Batavia Haven
De Batavia Haven sluit voorlopig de deuren voor schepen met meer dan 100 opvarenden. Dat maakt de directeur bekend. De rederijen hebben bekend gemaakt hun schepen in ieder geval tot 1 mei stil te leggen. Het is normaal gesproken druk in de Batavia haven rond april en mei. Zo'n 200 riviercruiseschepen werden eigenlijk verwacht.

Agora Theater in Lelystad
Het Agora Theater in Lelystad blijft in ieder geval gesloten tot en met 31 maart. De directie betreurt die beslissing. Alle voorstellingen zijn geannuleerd. Er wordt contact opgenomen met mensen die al kaartjes hebben voor een voorstelling of film.

De Meerpaal in Dronten
Vanaf 16 maart sluit de Meerpaal de deuren. Alle activiteiten van zowel De Meerpaal, Het Koetshuis, De Steiger als Inloophuis De Kans worden afgelast. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 1 april. mensen met kaartjes voor voorstellingen worden op de hoogte gebracht wat er precies gaat gebeuren. Een voorstelling kan namelijk helemaal geannuleerd worden, of verplaatst. Geld dat op voorhand is betaald voor bioscoopkaartjes krijgen mensen terug.

't Voorhuys in Emmeloord
Ook in 't Voorhuys in Emmeloord gaan de voorstellingen niet door. Medewerkers zijn druk met het bellen van bezoekers. Ook worden bezoekers per mail geïnformeerd. Voorstellingen worden mogelijk verplaatst.

Corneel in Lelystad
Ook poppodium Corneel in Lelystad houdt tot en met 31 maart de deuren gesloten. Corneel hoopt alle evenementen op een later moment alsnog te kunnen houden.

Poppodium De Meester
Het Almeerse Poppodium De Meester heeft alle evenementen tot eind maart afgelast. Het betreft vier optredens.

Bibliotheken in Flevoland
De FlevoMeer bibliotheken in Lelystad, Dronten, Zeewolde, Noordoostpolder en Urk hebben alle geplande activiteiten en cursussen tot 1 april geannuleerd. Evenementen waarvoor geen aanmelding nodig is, zoals inloopspreekuren en het Digi Café, gaan wel gewoon door. Ook kunnen er gewoon boeken worden geleend. De Nieuwe Bibliotheek in Almere schrapt voorlopig evenementen en films in de grote zaal waarvoor meer dan 50 kaartjes zijn verkocht. De rest van de activiteiten gaan wel door.
De open dag in Corrosia is afgelast.

Aviodrome
Het luchtvaartthemapark in Lelystad sluit voorlopig de deuren t/m 31 maart.

Batavialand
Museum Batavialand in Lelystad blijft de hele maand maart dicht. Dit geldt voor zowel de werf als het museum.

PIT Veiligheidsmuseum in Almere
Het museum in Almere gaat vooralsnog vanaf zaterdag dicht voor het publiek. Het is nog niet duidelijk wanneer het weer opengaat.

Familieconcert Hanzeborg
Het familieconcert van zondag 15 maart in woonzorgcentrum De Hanzeborg in Lelystad is afgelast.

Orchideeën Hoeve
De Orchideeën Hoeve blijft in ieder geval tot en met 16 maart dicht. Komend weekend wordt besloten of de hoeve vanaf dinsdag 17 maart met maatregelen alsnog weer open kan. Dan zou bijvoorbeeld wel het aantal bezoekers beperkt worden.

Almere Jungle
De Almere Jungle is dicht voor het publiek. De dagbesteding en het verzorgen van de planten en dieren gaan wel door. De temperatuur van medewerkers wordt 's ochtends bij binnenkomst wel gecontroleerd.

Excursies Flevo-landschap
Het Flevo-landschap annuleert alle excursies t/m 31 maart en sluit drie bezoekerscentra (Natuurpark Lelystad, De Trekvogel bij Almere en de Gesteentetuin op Schokland). De natuurgebieden rondom de drie bezoekerscentra blijven wel geopend.

NOC*NSF
Sportorganisatie NOC*NSF adviseert haar leden om alle clubbijeenkomsten waaronder wedstrijden tot en met 31 maart af te gelasten. Ook trainingen zouden volgens de organisatie moeten komen te vervallen.

Zuiderzee Rally
Inmiddels is duidelijk geworden dat ook de Zuiderzee Rally in Emmeloord volgend weekend niet doorgaat. De organisatie zit met de betrokken burgemeesters en overheden om tafel en kijkt naar een nieuwe datum.

Geen voetbalwedstrijden
Na de persconferentie is besloten alle voetbalwedstrijden de rest van deze maand te schrappen. Dat geldt voor wedstrijden in het betaald voetbal, zoals die van Almere City, maar ook alle amateurwedstrijden.

Center Parcs De Eemhof in Zeewolde
In het zwembad Aqua Mundo en de restaurants mogen vanaf nu maximaal 100 mensen naar binnen. De openingstijden worden ruimer zodat zoveel mogelijk mensen kunnen zwemmen en eten. Daggasten zijn voorlopig niet meer welkom, de voorzieningen zijn alleen voor mensen op het park.

Locaties van Sportbedrijf Lelystad
Sportbedrijf Lelystad sluit tot en met 31 maart zwembad de Koploper en sportcomplex de Rietlanden in Lelystad. Daardoor komen ook alle zwemlessen de komende weken te vervallen. Dat treft honderden Lelystadse gezinnen.

Topsporthal Almere
De Topsporthal in Almere heeft de volgende evenementen geannuleerd: het schoolschaaktoernooi van 21 maart, Double V Dancecup van 22 maart en Boxing Influencers op 28 maart. Ook het EK Pickleball, de Braziliaans Jiu Jitsu Fightgear International Championships en het EK Rolschaatsen zijn geannuleerd. Deze drie evenementen stonden voor april gepland.

Avontura Dronten
Speelplek Avontura in Dronten blijft de komende tijd gewoon open. Wel wordt een maximumaantal van honderd bezoekers tegelijk gehanteerd.

Provinciehuis
Het provinciehuis in Lelystad blijft tot en met 31 maart gesloten. Alle medewerkers werken tot die tijd vanuit huis. Mensen die een afspraak hebben op het provinciehuis moeten daar telefonisch of per mail contact over opnemen. Ook de gedeputeerden werken thuis. Of de vergadering van Provinciale Staten op 25 maart kan doorgaan is nog onduidelijk.

Politieke Markt
Ook de Politieke Markt in Almere gaat donderdagavond niet door vanwege het coronavirus. Tot en met 31 maart zullen er geen gemeenteraadsvergaderingen meer plaatsvinden in het Almeerse stadhuis.

Gemeente Dronten
Het college van burgemeester en wethouders van Dronten heeft voor komende week alle afspraken en bezoeken op de zogeheten representatielijst afgezegd.

Gemeente Noordoostpolder
De gemeenteraadsvergadering op 23 maart gaat niet door.

Wijkcentra Lelystad
De wijkcentra Atolplaza, Zuiderzee, De Dukdalf, De Waterbever en Plein 201 in De Hanzeborg in Lelystad worden gesloten. Buurt- en bewonersinitiatieven, Buurtkamers en andere activiteiten die in de wijkcentra plaatsvinden zijn afgelast. Cursussen en trainingen georganiseerd door Welzijn Lelystad of andere organisaties in de wijkcentra worden ook niet gegeven. De Sociale wijkteams blijven bereikbaar maar alleen telefonisch. Hetzelfde geldt voor vrijwilligerszorg en mantelzorgondersteuning van Welzijn Lelystad.

Geen zondagvieringen in verschillende kerken
Ook de zondagvieringen in Dronten en Lelystad van de parochie H. Norbertus komen in maart te vervallen. Activiteiten op doordeweekse dagen gaan vooralsnog wel door.
Kerkdiensten van de protestantse gemeente De Zaaier in Ens zijn ook afgelast.

Geen vrijdaggebeden in moskeeën
De moskeeën Attaouba, Abou Bakr Assadik en Omar ibn Al Khattab in Almere hebben besloten om tot en met het einde van de maand geen vrijdaggebeden meer te houden. De enige moskee in Almere die het vrijdaggebed voorlopig nog wel door laat gaan is de Baitul Afiyat moskee.

Evangelische kerk de Pijler
De Pijler in Lelystad gaat in ieder geval deze maand de deuren dicht houden op zondag. Gemeenteleden kunnen wel de dienst online gaan volgen. De sprekers en de muziekgroep verzorgen wel gewoon een dienst.

Kerkdiensten met maximaal 100 aanwezigen
De zondagsdiensten van de Ontmoetingskerk in Lelystad en de Zuiderpoort in Almere gaan gewoon door, maar wel met een maximum van 100 personen in de kerk. Ouderen wordt gevraagd om de dienst vanuit huis te volgen.
De protestantse kerkdiensten in onder meer Emmeloord, Swifterbant en Zeewolde zijn in ieder geval tot en met 31 maart afgelast.

Kerken Urk
De kerken op Urk nemen verschillende maatregelen in verband met het coronavirus. Sommige schorten alle kerkelijke activiteiten op, anderen organiseren meer diensten waarbij minder mensen mogen komen. Gemeenteleden wordt aangeraden om de website van hun kerk in de gaten te houden voor de actuele maatregelen.

Kerken Dronten
De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Dronten gaan niet door tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Dat heeft de kerkenraad besloten. Ook bijeenkomsten die in De Ark en Open Hof worden gehouden met meer dan 100 personen zullen worden afgezegd. Op zondag 10.00 uur zal een korte viering onze lieve vrouwen van dominee Wim Terlouw worden verzorgd. Deze viering zal via de website van de Protestantse Gemeente Dronten te volgen zijn.

SeniorenWeb Noordoostpolder
Vanaf zaterdag tot en met eind maart zijn alle activiteiten opgeschort.

Nieuwbouw Triade
De open dag van Triade bij het nieuwbouwproject in de Sieradenbuurt op 19 maart is afgelast.

Kermis Almere Buiten
De kermis in Almere Buiten stond gepland voor 20 tot en met 29 maart. In verband met de aangescherpte landelijke overheidsregels wordt deze uitgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer de kermis alsnog plaats gaat vinden.

Kom in de Kas
Het jaarlijkse evenement van de tuinbouwsector Kom in de Kas gaat op 4 en 5 april niet door. De organisatie wil niet langer wachten met het nemen van een besluit.

Festijn Culinair Almere
Het All You Can Eat restaurant in Almere gaat niet dicht, maar de eigenaresse merkt wel dat het aantal reserveringen terugloopt. Daarom is ze ook een bezorgservice gestart zodat Almeerders thuis kunnen eten.

Kersenbloesemfeest Almere
Het feest in Almere Buiten is een populair evenement, maar gaat volgende week zaterdag niet door.

Kofferbakmarkt
De Kofferbakmarkt op 29 maart in Lelystad is ook afgelast.

Wel open
De zwembaden in Almere Stad en Buiten, Zeewolde, Dronten en Emmeloord blijven vooralsnog open. Ook daar worden preventieve maatregelen genomen.

Batavia Stad blijft vooralsnog ook gewoon open.

Flevolanders met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel