Supermarktschappen leeg: 'Dit heb ik niet eerder gezien'

LELYSTAD • Za 14 maart 2020 | 10:46 • Zaterdag 14 maart 2020 | 10:46

Vanwege de verspreiding van het coronavirus raken supermarktschappen snel leeg. Verschillende winkels melden dat er soms stevig wordt ingekocht. Ook bij de PLUS aan de Botter in Lelystad gaat het hard. "Mensen zijn echt aan het hamsteren", vertelt supermarkteigenaar Jan Postma. "Dat zijn we niet gewend."

Vooral lang houdbare producten als rijst, pasta en soep worden massaal ingekocht. Ook de schappen met hygiënische producten als zeeppompjes en ontsmettingsdoekjes zijn vaak leeg.

"Het is bijna vooroorlogs", beschrijft Postma de plotselinge run op producten. "Er zijn eigenlijk nooit omstandigheden wanneer mensen moeten hamsteren."

Toch verwacht Postma geen problemen. Vrijdagavond kwam er weer een nieuwe vracht binnen en voor de komende weken verwacht hij niet dat er chronische tekorten ontstaan. "Voorlopig kan onze leverancier voldoende leveren, op een paar artikelen als zeeppompjes na", aldus Postma. "Ik begrijp het wel, maar het hamsteren is dus eigenlijk niet nodig."

Winkelcentrum
Ondernemers in het winkelcentrum van Lelystad zien daarentegen dat hun zaak leeg blijft. "Naarmate de persconferentie van donderdagmiddag vorderde, merkte ik dat het publiek langzaamaan het centrum uittrok", vertelt Mark Dekker van meubelzaak Meubels en Zo. "Die mensen heb ik niet meer teruggezien."

Zijn collega-ondernemers zien ook flink dalende omzetten doordat klanten niet meer eropuit gaan. "Als je een restauranthouder in de buurt spreekt, zegt die dat er drie tafeltjes bezet waren terwijl het normaal gesproken overvol zit", zegt Dekker. "Iedereen gaat dit merken in zijn portemonnee."

Dekker heeft er wel begrip voor dat het publiek thuisblijft, maar vindt de reactie aan de andere kant ook wat overdreven. "Ouderen zijn natuurlijk een risicogroep, maar de kans dat de overige bevolking echt ziek wordt van het virus, is klein."

Zaterdag
Ondanks de oproep om vooral niet te hamsteren door premier Rutte komen er ook zaterdag weer meldingen uit Almere, Lelystad en Dronten over lege schappen in de supermarkten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel