Coronacrisis raakt Inditex hard

LELYSTAD • Wo 18 maart 2020 | 10:49 • Woensdag 18 maart 2020 | 10:49

Het Spaanse modeconcern Inditex met een distributiecentrum in Lelystad is fors getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Het bedrijf heeft wereldwijd tijdelijk bijna de helft van zijn circa achtduizend winkels gesloten.

Ook heeft het bedrijf 287 miljoen euro afgeschreven op de voorjaars- en zomercollectie. Dat heeft Inditex woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019. De verkopen in de winkels en online zijn in februari en maart met bijna een kwart ingezakt.

In China zijn bijna alle winkels van merken als Zara en Bershka weer open, maar in 39 andere landen zijn de deuren voorlopig dicht. Verkopen via de webwinkel gaan wel door.

Inditex zegt dat leveranciers dankzij 'ons flexibele business model' op normale wijze werken. Ondanks de noodtoestand in Spanje draaien de fabrieken en distributiecentra door om de winkels te bevoorraden die wel open zijn. Wel is de productie teruggeschroefd naar een laag niveau. Dat geldt ook voor de vestiging in Lelystad, waar in februari circa 350 mensen werkten. Niet duidelijk is hoeveel dat er nu zijn. Topman Pablo Isla zegt dat het bedrijf zijn uiterste best doet om normaal te blijven draaien, aangezien de internetverkopen wel doorgaan.

Na verwerking van de eenmalige afschrijving boekte Inditex vorig jaar een nettowinst van 3,6 miljard euro vergeleken met 3,4 miljard in 2018. De omzet steeg met 23 procent naar 28,2 miljard euro, vooral dankzij meer aankopen via internet. Vanwege de coronacrisis heeft de directie de uitbetaling van dividend uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel