Bussen Marion Reizen ingezet voor vervoer coronapatiënten

DRONTEN • Wo 25 maart 2020 | 12:34 • Woensdag 25 maart 2020 | 12:34

Touringcarbedrijf Marion Reizen in Dronten is sinds deze week volop betrokken bij de verplaatsing van coronapatiënten vanuit het zuiden naar de rest van het land. Twee rolstoelbussen van het bedrijf zijn speciaal voor dit doel aangepast. In de bussen staan onderstellen gemonteerd, waarop brancards met patiënten kunnen worden geplaatst. Volgens eigenaar Menno Braker zijn de rolstoelbussen erg geschikt voor het transport, omdat ze standaard zijn uitgerust met een lift.

Dinsdag werden vier patiënten vanuit Eindhoven onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis in Deventer gebracht. Dinsdag is een bus naar Veldhoven gereden om patiënten op te halen en naar Zutphen te brengen.

Tijdens de ritten zijn in de bus verplegers van het Witte Kruis Elburg en EHBO'ers uit Dronten aanwezig om de patiënten te verzorgen. Iedereen in de bus, inclusief de chauffeur, draagt beschermende kleding en mondmaskers. Ook dochter Marion van eigenaar Menno Braker rijdt als EHBO'er mee in de bus.

Efficiënter en goedkoper
Volgens Braker is het voordeel van de inzet van bussen dat er meerdere patiënten tegelijk kunnen worden meegenomen. Een rit met één bus is ook goedkoper dan de inzet van meerdere ambulances. Zo blijven de ambulances bovendien beschikbaar voor andere spoedgevallen.

Marion vervoert wel de lichtere gevallen van corona-besmetting. Patiënten die er slechter aan toe zijn worden nog wel met een ambulance vervoerd.

Bussen stonden stil
Braker zegt bij te zijn dat hij zijn steentje bij kan dragen aan het vervoer van patiënten. Marion Reizen vervoert normaal gesproken veel ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Door de corona-maatregelen van de overheid staan alle bussen van het bedrijf nu stil. Volgens eigenaar Braker is er al voor zo'n 250.000 euro aan reizen geannuleerd bij zijn bedrijf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel