Donderdag al opvang coronapatiënten in Dokter Jansencentrum

EMMELOORD • Wo 25 maart 2020 | 14:52 • Woensdag 25 maart 2020 | 14:52

In Emmeloord zijn voorbereidingen getroffen voor een tijdelijke zorglocatie voor coronapatiënten. De Veiligheidsregio Flevoland laat weten dat het Dokter Jansencentrum daarvoor gebruikt gaat worden. Hier kunnen coronapatiënten terecht die geen medische ziekenhuiszorg nodig hebben, maar wel verpleeghuiszorg. De eerste patiënten worden donderdag al verwacht.

De locatie zal ook gebruikt worden voor patiënten die voldoende opgeknapt zijn van het virus om het ziekenhuis te verlaten maar nog niet gezond genoeg zijn om naar huis te gaan.

Snel opschalen
Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Noordoostpolder is als eerste aangewezen voor de medische zorg. Op dit moment heeft de instelling nog voldoende personeel om de eerste acht patiënten te verzorgen, zegt bestuurder Albert Hilvers. "We kunnen heel snel opschalen met nog zestien bedden. Mogelijk dat later opgeschaald wordt met nog eens veertig bedden."

Zorginstellingen in de regio worden dan mede-verantwoordelijk voor de behandeling van de patiënten. Indien nodig zal ook het leger bijspringen zegt Hilvers. De bestuurder van de zorggroep zegt onder de indruk te zijn van het tempo waarin alles geregeld is. "Het zijn onzekere tijden, mooi om te zien hoe dat gaat."

De Veiligheidsregio onderzoekt ook andere locaties in de regio. Mogelijk komt een vleugel van het St Jansdal in Lelystad in aanmerking. Ook in Almere wordt naar mogelijkheden gezocht.

Behalve de Veiligheidsregio is ook de GGZ op zoek. Dat gaat vooral om zorglocaties voor dak- en thuislozen.

Het Dokter Jansencentrum is op dit moment in gebruik bij onder meer het Antonius Ziekenhuis. Tot het faillissement in oktober 2018 maakten de MC IJsselmeerziekenhuizen er gebruik van voor dagbehandelingen. Tien jaar daarvoor was het voor het laatst in gebruik als zelfstandig ziekenhuis. Op dit moment zijn er plannen om het gebouw deels of helemaal te slopen en op de locatie een nieuwe woonwijk te bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel