Geen bezoek, geen verlof en geen sport voor gevangenen

LELYSTAD • Do 26 maart 2020 | 23:30 • Donderdag 26 maart 2020 | 23:30

Gevangen in de gevangenis. Zo zou je het leven van gedetineerden en tbs'ers achter de tralies nu het coronavirus rondwaart kunnen typeren. In de Penitentiaire Inrichting Lelystad mogen ze niet naar buiten en geen bezoek ontvangen.

Voor zover bekend zijn er geen gedetineerden die corona hebben. Maar er moest wel een aantal in quarantaine. "Die situatie heeft zich veelvuldig voorgedaan", vertelt Ruut Bernsen, directeur van de PI Lelystad. Het gaat om negentien mensen die allemaal niet besmet bleken te zijn. Op dit moment ligt er één gedetineerde in isolatie. Daarvan is niet bekend of er sprake is van besmetting met het corona-virus.

Als blijkt dat iemand in de PI ziekteverschijnselen heeft die lijken op corona, gaat het RIVM-protocol in werking: Je mag geen andere mensen zien en je moet alleen luchten. Bernsen: "Als ze met twee op één cel zitten, dan moeten ze beiden in quarantaine."

Het leven binnen de muren van de inrichting, is nu natuurlijk wel anders. "We hebben hele grote ingrepen gedaan: geen bezoek, geen verlof, geen sport, geen gezamenlijke sportactiviteiten." In de praktijk komt het er op neer dat gevangenen heel veel op de afdeling zitten. Volgens Bernsen zet dat druk op de verhoudingen maar "tot nu toe gaat dat heel erg goed."

Dag doorkomen
Ze werken ook met minder personeel of werknemers komen minder vaak naar de inrichting. "Er is ook minder werk te doen," zegt de directeur die zelf ook minder werkt. Via Skype doet hij z'n verhaal. Er wordt voor meer vertier gezorgd. Er is een videokanaal geopend met 24 uur per dag speelfilms. Medewerkers hebben DVD's, boeken en puzzels van huis meegenomen voor de gedetineerden. "Om te zorgen dat ze wat te doen hebben," zegt Bernsen. "Ze moeten de dag ook doorkomen."

Voor gedetineerden die recht hebben op verlof is het heel zuur dat ze niet af en toe naar huis mogen. "We hebben tablets aangeschaft zodat er geskypet kan worden met het thuisfront. Eh, gecontroleerd geskypet kan worden", verbetert Bernsen zich.

Nieuwe gedetineerden worden gecontroleerd voordat ze binnenkomen. Ze moeten een lijst met vragen beantwoorden en worden onderzocht door de medische dienst. Maar er komen niet veel nieuwe bij. Bernsen: "Het lijkt wel of crimineel Nederland in quarantaine is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel