Onjuiste stikstofcijfers gebruikt in Mer Lelystad Airport
In de milieu effectrapportage voor Lelystad Airport zijn in 2018 verkeerde en onvolledige gegevens gebruikt voor de berekening van de uitstoot van stikstof. Ten onrechte is er voor de uitbreidingsplannen geen natuurvergunning aangevraagd. Dat concludeert een werkgroep van het RIVM en de Commissie voor de milieu effectrapportage (mer) vandaag in een advies.
De werkgroep geeft Leon Adegeest en de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) grotendeels gelijk. Adegeest toonde in 2017 ook aan dat de geluidsberekeningen in de mer niet klopten.
Actiegroep: cijfers zijn gemanipuleerd
In december zei Adegeest dat de stikstofuitstoot van vliegverkeer van en naar Lelystad Airport in de mer veel te laag is berekend. Het rapport stelde dat de stikstof zich op grotere hoogte zou verdunnen en zo op een groter gebied zou neerslaan.
Adegeest kwam na eigen berekeningen tot veel hogere cijfers voor een veel groter gebied. Volgens hem is er bewust gemanipuleerd met cijfers, door de uitstoot van vliegtuigen gunstiger voor te stellen dan zou moeten.
Ook was volgens de Dalfsenaar in de mer geen rekening gehouden met de uitstoot van het wegverkeer naar de luchthaven. Zo ontbrak de belangrijke Ganzenweg tussen Lelystad en Harderwijk in het rapport. Naar aanleiding van de kritiek van Adegeest heeft minister Cora van Nieuwenhuizen het SATL-rapport laten beoordelen.
Berekening niet goed onderbouwd
In het oordeel gaan de Commissie mer en het RIVM niet in op de beschuldiging of er gemanipuleerd is met gegevens. Wel zeggen ze: "In de mer 2018 is niet onderbouwd waarom de gekozen waarde van 43 MW warmte-inhoud als invoer in het voorgeschreven rekenmodel de verspreiding adequaat beschrijft." De commissie erkent dat zij hier en tegenstrijdigheden in de rekenmodellen zaten en dat zij in 2018 alerter had moeten zijn toen de mer werd beoordeeld.
Uit een eigen berekening met de juiste gegevens blijkt volgens de werkgroep dat de uitstoot op de Veluwe groter is dan in de mer van 2018 is vermeld. In plaats van 0,59 mol per hectare per jaar is dat het dubbele: 1,18. Daarmee komt de uitstoot boven de 1 mol uit.
Dit betekent dat er een natuurvergunning aangevraagd had moeten worden. Omdat Lelystad Airport een 'prioritair project' is, was die vergunning in beginsel verleend, aldus de werkgroep.
Het standpunt van SATL dat de effecten van de uitstoot ook beschreven hadden moeten worden boven 900 meter (3000 voet) deelt de werkgroep niet. De uitstoot door vliegtuigen is op grotere hoogte zo beperkt dat cijfers over grotere hoogtes onbetrouwbaar zijn. De mer is op dit punt dus wel juist uitgevoerd, stelt de werkgroep.
Over de uitstoot door het wegverkeer zegt de werkgroep dat de gevolgen hiervan voor een breder gebied langs de wegen in het milieurapport van 2018 beter beschreven hadden moeten worden. De uitstoot zelf is volgens de destijds gebruikte rekenmethode juist berekend.
Geen oordeel of mer over moet
De werkgroep spreekt zich niet rechtstreeks uit over de vraag of de milieu effectrapportage voor Lelystad Airport nu moet worden overgedaan. Het is aan het kabinet om nieuw stikstofbeleid vast te stellen, nadat de Raad van State in mei vorig jaar de tot dan toe gehanteerde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak had verwezen.
De werkgroep waarschuwt alvast dat nieuw beleid gevolgen kan hebben voor de adviezen over luchthavenprojecten. Wel is het volgens werkgroep-voorzitter Harry Webers onvermijdelijk dat Lelystad Airport een natuurvergunning aanvraagt.
Reacties: nieuwe mer niet nodig
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van Nieuwenhuizen dat ook na de opmerkingen van de werkgroep een nieuwe mer niet nodig is. De berekeningen zijn inmiddels in de mer gecorrigeerd.
Het kabinet is naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State en adviezen van de Commissie Remkes al bezig met nieuw stikstofbeleid voor de luchtvaart. Voor Lelystad zal een 'passende beoordeling' worden gemaakt, waarvoor de noodzakelijke onderzoeken in gang zijn gezet.
Lelystad Airport laat in een persbericht weten dat zij is begonnen met de aanvraag voor een natuurvergunning.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Directeur Wilma van Dijk vertrekt bij Lelystad Airport, Jan Eerkens is opvolgerLELYSTAD
LELYSTAD • Dinsdag 09 augustusDirecteur Wilma van Dijk vertrekt bij Lelystad Airport. Ze neemt op 1 september de functie van Ron Louwerse bij Rotterdam The Hague Airport over. Louwerse gaat dan met pensioen. Jan Eerkens volgt Van...
-
HoogOverijssel deed aangifte tegen leiding Lelystad Airport en hoge ambtenarenLELYSTAD
LELYSTAD • Vrijdag 08 juliOnder de personen tegen wie de Stichting HoogOverijssel in juni 2020 aangifte deed wegens gesjoemel met stikstofcijfers zijn de directeur, oud-directeur en de voormalig managing director van Lelystad...
-
Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel stikstofcijfers Lelystad AirportLELYSTAD
LELYSTAD • Donderdag 07 juliHet Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar opstellers van de stikstofcijfers voor Lelystad Airport. Er zal worden gekeken of er sprake is van kwade opzet bij het opstellen v...
recent nieuws
-
Veel files rondom Biddinghuizen door stroom LowlandsgangersBIDDINGHUIZEN
BIDDINGHUIZEN •Lowlandsgangers en andere automobilisten staan bij Biddinghuizen massaal in de file. Dat meldt de Verkeersinformatie van de ANWB op Twitter. Vooral op de wegen in de buurt van het festivalterrein moet...
-
Rondreizend strandfestival tijdens 'Lelybeach on tour'LELYSTAD
LELYSTAD •Een tijdelijk strandfestival dat dwars door Lelystad trekt. Dat is het idee achter 'Lelybeach on tour'. De komende twee weken kunnen jongeren van 12 tot 24 meedoen met verschillende activiteiten, om d...
-
Vraag naar buurtkastjes neemt toe: "Betekent dat de armoe groot is" LELYSTAD
LELYSTAD •De vraag naar zogenoemde buurtkastjes in Lelystad neemt toe. Vorig jaar september zijn tien van zulke kasten geplaatst en daar komen over een paar weken weer tien kasten bij. "Ik heb een wachtlijst va...