Druk bij islamitische begraafplaats door corona-uitbraak

ALMERE • Wo 1 april 2020 | 14:15 • Woensdag 1 april 2020 | 14:15

Door de corona-uitbraak is het opeens erg druk bij de islamitische begraafplaats in Almere. Dat is één van de weinige begraafplaatsen voor moslims in Nederland. Normaal gesproken vinden er in Almere enkele begrafenissen per maand plaats. Nu zijn dat een stuk of twintig per week, zegt Ali Karamatali. Hij is voorzitter van de Ar-Raza moskee en beheerder van de islamitische begraafplaats aan de Kruidenweg.

De toename van het aantal begrafenissen bij Karamatali komt vooral door het inreisverbod dat Marokko onlangs heeft ingesteld. Daardoor kunnen Marokkaanse Nederlanders die in Nederland komen te overlijden niet meer in Marokko begraven worden. Nabestaanden zoeken een alternatief in Nederland en komen terecht bij Karamatali. Die garandeert een eeuwige grafrust, wat moslims graag willen.

De begraafplaats in Almere telt 1.000 plekken. Zo'n 400 zijn al bezet. Karamatali zegt elke dag tien à vijftien telefoontjes te krijgen van mensen die informatie willen hebben over zijn begraafplaats en het mogelijke reserveren van een plek. "Wij hebben hier maximaal vijf begrafenissen op een dag, want het is fysiek zwaar werk. Dus die 'nee' moeten wij ook nu verkopen."

Duizenden euro's
Een begrafenis op de islamitische manier kost duizenden euro's. Karamatali: "Leden van de Ar-Raza moskee betalen 7.500 euro. Dat is inclusief alles. Voor niet leden, die betalen 8.500 euro voor zo'n graf en daar zit ook alles bij. Dus ook de gehele uitvaartverzorging."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel