Eerste coronatesten bij Wageningen Bioveterinary Research

LELYSTAD • Wo 1 april 2020 | 16:59 • Woensdag 1 april 2020 | 16:59

Het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad heeft woensdag de eerste coronatesten voor een ziekenhuis uitgevoerd. Het gaat om monsters van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Ze zijn daar afgenomen om vast te stellen of een cliënt of personeel besmet is door het coronavirus.

Wageningen kan vanaf nu dagelijks 500 coronatesten uitvoeren. Dat aantal kan als het nodig is worden uitgebreid tot 1500. Een aantal laboranten is al bijgeschoold om te worden ingezet.

Volgens directeur Ludo Hellebrekers is Wageningen Bioveterinary Research erop ingericht om in crisissituaties diagnostiek te doen. Hoewel het onderzoeksinstituut normaal gesproken in dienst van de diergeneeskunde werkt, is de onderzoeksmethode volgens Hellebrekers voor mens en dier gelijk. De testen worden uitgevoerd volgens het protocol van RIVM en Erasmus MC. De gevoeligheid van de testen is gecontroleerd door het RIVM. Daarmee hebben deze testen dezelfde kwaliteit als de testen van ziekenhuislaboratoria.

Wageningen zal in opdracht van ziekenhuizen en GGD's testen uitvoeren. De uitslagen worden gerapporteerd aan de artsen binnen deze instellingen. Een medisch microbioloog van Universitair Medisch Centrum Groningen is als wetenschappelijk adviseur bij het proces betrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel