Campings blijven leeg door COVID-19

ZEEWOLDE • Zo 5 april 2020 | 21:00 • Zondag 5 april 2020 | 21:00

"Het is natuurlijk echt een flinke strop. We zijn zes maanden per jaar open en misschien blijft daar maar de helft van over. Dit gaat veel geld kosten", zegt eigenaar Machiel den Engelsman van natuurcamping De Altena in Zeewolde.

Ondanks dat het campingseizoen normaal gesproken al in volle gang is, heeft hij zijn camping gesloten in verband met de coronacrisis. Hij mag het sanitairgebouw niet openen. De Veiligheidsregio heeft dat verboden om verspreiding van het virus tegen te gaan. "Ik kan moeilijk de mensen allemaal in het bos hun behoefte laten doen", grapt Den Engelsman

Eigen riolering
Even verderop heeft camping en bungalowpark RCN Zeewolde de deuren wel gedeeltelijk geopend, maar alleen voor de mensen die een eigen stacaravan of chalet hebben of er een hebben gehuurd. Dat mag omdat deze plekken een eigen riolering hebben. "Maar onze sanitairgebouwen zijn gesloten met daarin ook de loosplekken voor het chemisch toilet. Voor toeristen met caravans en campers is hier dus eigenlijk geen fatsoenlijke plek", vertelt Wout Sleurink van de camping in Zeewolde.

Camping Waterhout in Almere ging afgelopen vrijdag open. Daar kunnen toeristen met een caravan en camper wel terecht. In tegenstelling tot de RCN camping in Zeewolde kan hier het chemisch toilet wel geleegd worden. "Onze loosplekken zijn allemaal buiten. Omdat ze dus niet in een sanitairgebouw zitten, mogen ze bij ons wel gebruikt worden", zegt eigenaar Sander Fokkens.

Geen faciliteiten
Op alle campings in Flevoland zijn zwembaden en horeca gesloten. "Alleen de afhaalsnackbar is nog open", zegt Sleurink van RCN Zeewolde. "Maar de situatie is verre van ideaal, helemaal omdat we niet weten hoe lang het nog gaat duren voordat de faciliteiten weer open mogen."

Camping Buytenplaets Suydersee in Lelystad raadt mensen juist aan om in deze tijden de camping op te zoeken. Ook hier is het sanitairgebouw gesloten. "Maar..." zo schrijft de camping op de website: "...het is juist een mooie plek om in deze hectische tijd letterlijk en figuurlijk even afstand te nemen. Hoe raar dit eigenlijk ook klinkt in deze bijzondere tijd."

Financiële compensatie
ZZP'ers en andere ondernemers die door de regels van de overheid de deuren gesloten moeten houden, worden door het Rijk gecompenseerd. Zo'n regeling is er nog niet voor de eigenaren van campings, zegt Machiel den Engelsman van camping de Altena in Zeewolde. Hij verwacht dan ook dat het campingseizoen dramatisch wordt.

Fokkens van Camping Waterhout in Almere heeft bij de gemeente aangevraagd of hij dit jaar het seizoen mag oprekken. Het liefst tot half december. "De ambtenaar die ik sprak was wel enthousiast en wil het gaan bespreken, zodat het wellicht voor de hele regio gaat gelden."

Ingewikkeld seizoen
Dat het een ingewikkeld seizoen wordt, daar zijn de drie heren het over eens. Maar de zomer zou nog veel goed kunnen maken. Alle drie spreken ze onafhankelijk van elkaar dezelfde hoop uit. Ze hopen dat mensen door de coronacrisis in eigen land op vakantie gaan. "En dan ontdekken ze vast hoe mooi het hier eigenlijk is" zegt Den Engelsman van de natuurcamping in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel