"Dringend coronatesten nodig in Oostvaarderskliniek"

ALMERE • Di 7 april 2020 | 12:56 • Dinsdag 7 april 2020 | 12:56

Er moeten snel coronatesten beschikbaar komen voor tbs'ers en medewerkers in de Oostvaarderskliniek in Almere. Dat zegt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die ruim 15 cliënten in de kliniek vertegenwoordigt.

Volgens Lieftink heerst er angst en grote onzekerheid onder de tbs-gestelden en de medewerkers, nu er al op twee afdelingen een coronabesmetting is geconstateerd en er op een derde afdeling ook een vermoeden van een geval is. Bewoners van de kliniek worden alleen bij duidelijke coronasymptomen in isolatie geplaatst. Bij de eerste coronapatiënt zou dat pas gebeurd zijn, nadat hij al enkele dagen hoestend en kuchend zou hebben rondgelopen.

Omdat niemand getest wordt, heerst er volgens Lieftink veel onderling wantrouwen. De tbs'ers vinden het geen prettig idee dat medewerkers van de kliniek na werktijd naar huis gaan en de volgende werkdag weer naar binnen komen. De angst bestaat dat zij het coronavirus van buiten mee naar binnen brengen. Omdat de medewerkers zorgverleners zijn, vindt Lieftink dat zij sowieso allemaal zouden moeten worden getest.

Vanwege de coronabesmettingen en risico's is de bewegingsvrijheid in de kliniek wel beperkt. Toch zitten de medewerkers en cliënten volgens Lieftink in de kliniek soms nog dicht op elkaar en hebben de cliënten daarin ook weinig keus.

Cliënten behoren tot risicogroep
Een aantal van Lieftinks cliënten heeft gezondheidsproblemen en behoort tot de risicogroep. Een cliënt met longproblemen zat zes cellen verwijderd van een coronapatiënt die inmiddels naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen zou zijn overgeplaatst.

Lieftink heeft ook aan de bel getrokken over een cliënt die al onder voorwaarden vrij was, maar die sinds vrijdag weer even in de kliniek verblijft. Voor deze cliënt was alleen plek op de afdeling waar nu een coronabesmetting wordt vermoed. Lieftink probeert zijn cliënt daar nu vandaan te krijgen.

De advocaat denkt dat de directie van de kliniek wel meer zou willen testen en ook zou willen proberen om de maatregelen tegen coronabesmetting toe te passen. Hij denkt dat de overheid meer voor medewerkers en cliënten van tbs-klinieken en gevangenissen zou moeten doen.

Oostvaarderskliniek
De Oostvaarderskliniek laat in een reactie weten dat het ernaar streeft om de anderhalve meter afstand aan te houden, maar dat dit niet altijd mogelijk is. Wel is het de nieuwe norm binnen het werk in de kliniek.

Verder zegt de kliniek de zorgen onder de medewerkers te begrijpen, zo is te lezen in een schriftelijke reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel