Eerste digitale gemeenteraad Lelystad: "Het is even wennen"

LELYSTAD • Wo 8 april 2020 | 1:00 • Woensdag 8 april 2020 | 1:00

De gemeenteraad van Lelystad kwam dinsdagavond voor het eerst digitaal bijeen. Omdat fysiek samen vergaderen vanwege de coronacrisis onmogelijk is, vergaderden de raadsleden thuis via de computer. Bart Schopman van Mooi Lelystad was de eerste digitale voorzitter. "Het ging eigenlijk boven verwachting goed", zegt Schopman. "We hebben van tevoren wel even getest of alle apparatuur wel werkte. En ik vond het ook spannend, maar ik denk dat het hartstikke goed is gegaan".

Iedere partij had één spreker afgevaardigd. De gedachte daarachter was dat een vergadering van alle raadsleden tegelijkertijd wat rommelig zou kunnen worden. De voorzitter kon elke spreker het woord geven. En die persoon kwam als grootste in beeld.

Andere raadsleden waren dan in een kleiner plaatje links en rechts onder aan het beeldscherm zichtbaar. Enkel de spreker was dan ook hoorbaar. Dat ging bij bijna iedereen goed, behalve bij Henk Schraa van de ChristenUnie. "Ja, dat kwam wellicht knullig over", zegt Schraa. "Ik had alles goed ingesteld, maar het werkte niet."

Een herstart van de computer bij Schraa bleek de oplossing van het euvel. Ook bij Mariella Hermus van de VVD werkte de verbinding niet helemaal naar behoren. Zij moest een paar keer opnieuw beginnen omdat delen van zinnen niet verstaanbaar waren doorgekomen.

"Het was voor iedereen wennen", zegt Bart Schopman. Hij durft niet te voorspellen hoe vaak de raadsleden van Lelystad digitaal bijeen zullen moeten komen. "Daar heeft niemand een antwoord op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel