Subsidie voor aanschaf van extra AED's

LELYSTAD • Do 9 april 2020 | 10:55 • Donderdag 9 april 2020 | 10:55

De gemeente Lelystad komt met een subsidieregeling, waarmee inwoners gezamenlijk defibrillators of AED's kunnen aanschaffen. Het is de bedoeling dat er zo overal in de stad op maximaal 500 meter afstand van elkaar een AED in de buurt is.

Het college van burgemeester en wethouders komt hiermee met een uitwerking van een initiatiefvoorstel, dat Leefbaar Lelystad, ChristenUnie en de Lijst Schopman (nu Mooi Lelystad) vorig jaar juli hebben ingediend.

De drie partijen constateerden dat er in Lelystad veel te weinig AED's beschikbaar zijn om mensen met hartproblemen te helpen. Met een AED kan een getrainde hulpverlener aan iemand met een hartstilstand stroomstoten geven, zodat het hart blijft kloppen. Dat kan levens redden totdat de ambulance ter plekke is.

Nog 27 AED's nodig voor dekkend netwerk
Om in Lelystad een dekkend netwerk van AED's te krijgen met altijd een apparaat binnen 500 meter afstand, zijn er nog 27 apparaten nodig. Die moeten altijd op een openbaar toegankelijke plek hangen.

Het college had eerder al 155-duizend euro toegezegd, waarvan de helft voor de daadwerkelijke aanschaf van de apparaten. Dit bedrag wordt nu beschikbaar gesteld als subsidie. Groepen inwoners of buurthulpverleners kunnen met de subsidie een AED kopen, maar zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. De gemeente gaat die taak en de kosten hiervoor niet op zich nemen. Bewoners kunnen hulp krijgen van de Hartstichting, het Rode Kruis of GGD.

Informatiecampagne
De gemeente begint samen met buurtvoorlichters, wijkteams en de EHBO binnenkort met een informatiecampagne om bewoners te stimuleren om gezamenlijk een AED-groep in hun buurt op te zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel