Brand bij zonnepark was lastig te blussen

EMMELOORD • Do 9 april 2020 | 15:11 • Donderdag 9 april 2020 | 15:11

Een brand bij een zonnepark is lastig te blussen en vraagt ook om voorzichtigheid. Dat zegt Geertjan Veenstra van de brandweer Flevoland. Woensdag woedde zo'n brand in Emmeloord.

In een transformatorhuis van het zonnepark aan de Muntweg bij Emmeloord brak woensdag rond het middaguur brand uit. Zo'n 300 liter olie die in het transformatorhuis aanwezig was, vatte vlam. Een dikke zwarte rookwolk was het gevolg.

"De bevelvoerder en de officier van dienst hebben al snel na aankomst besloten om het vuur gecontroleerd te laten uitbranden", zegt Veenstra. In dat besluit zijn volgens hem een aantal factoren meegewogen. "De rook ging redelijk recht omhoog en er was ook geen bebouwing in de directe omgeving. Het blussen van een oliebrand is bovendien lastig. Je moet lang blussen om die uit te krijgen. En er komen dan veel resten in de bodem terecht, die vervolgens weer moet worden afgegraven. Soms is laten uitbranden dan een minder schadelijke oplossing dan ingrijpen. Vroeger spoot de brandweer bij wijze van spreken net zo lang water op een brand tot die uit was. Tegenwoordig wordt daar vanwege het milieu anders naar gekeken."

Daar komt volgens Veenstra nog bij dat er vanwege de hoge voltages bij een zonnepark rekening moet worden gehouden met de risico's daarvan. "Als er mogelijk stroomaders in zo'n kast bloot liggen, is het natuurlijk heel gevaarlijk om zomaar te gaan blussen."

Veenstra erkent dat de brandweertaken door moderne technologische ontwikkelingen wat ingewikkelder zijn geworden. "We hebben natuurlijk wel veel bijgeleerd. Maar er is inderdaad vaak chemie in het spel en dat vraagt soms om een andere benadering."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel