Gemeenteraad: jeugdwerk volgend jaar naar een andere aanbieder

LELYSTAD • Wo 15 april 2020 | 1:02 • Woensdag 15 april 2020 | 1:02

De Lelystadse PvdA-wethouder Nelly den Os heeft dinsdagavond zoals verwacht forse kritiek gekregen tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering. Dit vanwege haar handelen rond het jeugdwerk. "Een grote onvoldoende" en "In dit huis zijn wethouders voor minder weggestuurd", waren termen die voorbijkwamen.

De raad was niet blij met de beslissing van de wethouder en het college van B en W om het jeugdwerk vanaf mei over te doen aan Welzijn Lelystad en Kwintes. Sinds 2017 is dit gedaan door ICP Advies, maar die zou onvoldoende gebruik maken van het netwerk van Lelystadse organisaties.

Excuses van wethouder
Zonder de gemeenteraad om goedkeuring te vragen, heeft het college een beschikking afgegeven aan Welzijn en Kwintes. Volgens Den Os is een brief hierover aan de raad om onduidelijke redenen niet verstuurd, waarvoor zij haar excuses aanbood. Wel heeft zij het voorstel gepolst bij raadsleden van de VVD en Leefbaar Lelystad.

Op de excuses ging de raad nauwelijks in. Die is boos dat de wethouder twee eerdere uitspraken van de raad naast haar neer heeft gelegd. Zo sprak de raad zich in november 2016 in een amendement uit tegen de inhuur van Welzijn Lelystad, omdat die eerdere jeugdprojecten niet of onvoldoende heeft uitgevoerd. Bovendien zou een nieuwe aanbieder via een openbare aanbestedingsprocedure moeten worden geworven, zodat jongerenwerkers uit het hele land zouden kunnen meedoen. Ook dat heeft het college genegeerd.

Meerderheid voor motie
Een meerderheid van de raad riep de wethouder dinsdag op om de subsidie aan Welzijn en Kwintes alleen te verlenen tot 1 januari 2021. Vervolgens wil de gemeenteraad een aanbestedingsprocedure voor het jongerenwerk.
Hoewel het college voorafgaand had toegezegd dit te zullen doen, stemden 25 van de 35 raadsleden voor een motie van D66 die de eisen zwart of wit vastlegde. Opvallend was dat Leefbaar Lelystad tegen stemde.

In de praktijk zullen Welzijn en Kwintes het jongerenwerk en straathoekwerk vanaf mei dus tot het einde van het jaar mogen verzorgen. Hiervoor waren ook al vijf vacatures geplaatst. Welzijn heeft vanochtend overleg over de situatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel