Toekomst jongerenwerk ongewis na kritiek van raad

LELYSTAD • Wo 15 april 2020 | 13:32 • Woensdag 15 april 2020 | 13:32

Welzijn Lelystad en Kwintes hebben hun plannen om vanaf mei het jongerenwerk in Lelystad uit te voeren voorlopig in de ijskast gezet. Ze willen eerst een gesprek met het college van B en W.

Dat zegt directeur Jan Dekker van Welzijn Lelystad. De organisatie heeft vanochtend intern overleg gehad naar aanleiding van de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond.

Een tweederde meerderheid van de raad sprak zich toen uit tegen de manier waarop het college een nieuw contract voor het jeugd- en straathoekwerk aan Welzijn en Kwintes heeft gegund.

De raad wil niet in zee met Welzijn, omdat projecten in het verleden niet of niet goed zouden zijn uitgevoerd. Ook heeft het college verzuimd om een nieuw contract openbaar aan te besteden, zoals de raad in 2018 in een motie heeft geëist.

Teleurstelling over opstelling raad
Over het wantrouwen tussen een groot deel van de raad en Welzijn Lelystad wil directeur Dekker niet te veel zeggen. Wel is hij teleurgesteld. Volgens hem hebben Welzijn, Kwintes en aanvankelijk ook IDO sinds vorig jaar juli een plan gemaakt voor het jeugdwerk. Dat is ambtelijk en vervolgens in het college goedgekeurd, waarna het college geld beschikbaar stelde. Dat het college en wethouder Nelly den Os de raad hierover tot eind maart niet hebben ingelicht is geen zaak van Welzijn, aldus Dekker.

Aanstellingsgesprekken afgeblazen
Welzijn zou morgen de laatste aanstellingsgesprekken voeren met de vijf jongerenwerkers die vanaf mei aan de slag zouden gaan. "Na wat er gisteren in de raad is gebeurd hebben we besloten het project on hold te zetten. We gaan geen contracten tekenen. We willen eerst een gesprek met het college over de ontstane situatie", aldus Dekker. "We weten ook niet of de jongerenwerkers zelf nog wel willen."

Hoewel wethouder Den Os dinsdagavond zei dat het contract met Welzijn en Kwintes niet meer ontbonden kan worden, denkt Dekker dat dit geen probleem hoeft te zijn. De organisaties zijn op dit moment niet van plan schadeclaims in te dienen, omdat het contract eind december al weer ontbonden wordt vanwege een nieuwe aanbesteding. "Dat is niet aan de orde", zegt Dekker.

Toekomst jongerenwerk ongewis
Wat het besluit van Welzijn en Kwintes concreet voor het jongerenwerk betekent is niet duidelijk. ICP Advies, de huidige aanbieder, stopt officieel op 15 mei. Mochten Welzijn en Kwintes afzien van de opdracht, dan zou het dus kunnen dat er in de tweede helft van dit jaar helemaal geen jeugdwerk in Lelystad meer is. "Dat is een mogelijkheid, maar ik vind het te vroeg daarop vooruit te lopen. Ik heb geen idee over de toekomst", aldus Jan Dekker.

Een datum voor een overleg tussen Welzijn en het college is nog niet gepland. Jan Dekker heeft eerder de gemeenteraad al eens uitgenodigd voor een werkbezoek en om over opvattingen van elkaar te spreken, maar dat is tot twee keer toe niet doorgegaan.

ICP laat jongeren niet bungelen
ICP Advies zou het jongerenwerk na 15 mei nog best kunnen voortzetten, zegt manager Faoud Al Haji: "We hebben de vraag nog niet gehad, maar als die zou komen zouden wij geen nee zeggen. We hebben het al eerder gedaan: na ons eerste jaarcontract in 2017 is ons contract al eens twee keer verlengd."

Al Haji vindt dat je de jongeren niet aan hun lot kunt overlaten: "Je zou geen knip voor de neus waard zijn als de jongeren in de steek zou laten. Er spelen toch diverse problemen, die moeten worden aangepakt."

ICP werkt met vijf jongerenwerkers, die volgens Al Haji zouden over gaan naar Welzijn Lelystad: "Daar heb ik bij Welzijn voor gepleit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel