Studenten bedenken nieuw 'varkensopdrijfschot'

DRONTEN • Ma 20 april 2020 | 6:00 • Maandag 20 april 2020 | 6:00

Studenten uit Dronten hebben een nieuw varkensopdrijfschot ontworpen. Die schotten gebruiken boeren om varkens te verplaatsen, bijvoorbeeld de vrachtwagen in. De studenten vonden dat er veel te verbeteren viel en hebben de Eazysort ontwikkeld.

"Ik ben zelf dochter van een varkensboer en ik help vaak in de schuur als we de dieren moeten verplaatsen. Dan sta ik elke keer met een zwaar en onhandig schot in mijn handen. Dat moest anders kunnen, dacht ik", vertelt Danielle van den Heuvel. Ze hoort bij een groep studenten van de Agrarische Hogeschool Dronten die een innovatie moest bedenken voor de boerderij.

De bestaande schotten zijn volgens de studenten zwaar en onhygiënisch. Daarnaast gebruiken boeren vaak een peddel. "Dit is een soort roeispaan met knikkers erin. De bedoeling is om met het lawaai van de peddel de dieren extra te motiveren om door te lopen. Ook dat ding is groot en onhandig. Ons schot is van kunststof en heeft een klein apparaatje dat lawaai maakt. Het is veel lichter en is veel handzamer", zegt Van den Heuvel.

De groep heeft inmiddels 28 schotten gemaakt. "Allemaal met de hand, want machinaal is veel te duur voor deze kleine aantallen. De boeren zijn enthousiast, we hebben al diverse schotten verkocht. Uiteraard hopen we dat het een succes wordt. Een goed cijfer voor de opdracht krijgen we vast!", lacht Van den Heuvel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel