Luisterend oor voor coronapatiënten in Zorghotel

ALMERE • Zo 19 april 2020 | 20:49 • Zondag 19 april 2020 | 20:49

Zorghotel Perspectief in Almere biedt plaats aan coronapatiënten die niet ziek genoeg zijn om in het ziekenhuis te liggen, maar die om uiteenlopende redenen toch niet naar huis kunnen. Ook coronapatiënten die op sterven liggen, kunnen er terecht. Het zorghotel is gevestigd in een leegstaand zorgcentrum dat speciaal voor de opvang van coronapatiënten is omgebouwd.

De medewerkers van het zorghotel werken, zijn normaal actief in de thuiszorg. De wijkverpleegkundigen konden zich vrijwillig aanmelden voor het zorghotel. Er was genoeg animo zodat de Zorggroep Almere 24 uur per dag zorg kan bieden.

Sterven in het zorghotel
Monique is één van de medewerkers van het Zorghotel Perspectief, in de wijk Tussen de Vaarten. Ze heeft te maken met herstellende coronapatiënten én met patiënten die niet meer beter worden. Bij die laatste groep is vastgesteld dat behandeling geen zin meer heeft of is de keuze gemaakt niet te behandelen. Deze mensen kunnen hun laatste dagen in het zorghotel doorbrengen.

"Ik realiseer mij natuurlijk goed dat ik in een gevaarlijke omgeving werk. Daarom ben ik ook goed beschermd. De brillen zijn wel irritant want die beslaan snel, maar ze zijn erg belangrijk. Als een patiënt hoest, kan ik ook besmet raken via de slijmvliezen van mijn ogen", vertelt verpleegkundige Monique.

Teammanager Astrid van Sloten van de Zorggroep Almere praat vol lof over de verpleegkundigen. "Zij verzorgen de mensen en bieden een luisterend oor. Dat laatste is heel belangrijk. Patiënten zijn vaak bang, of bang geweest, voor de ziekte. Hier is er tijd om hun hart te luchten." De patiënten worden naast de verpleegkundigen verzorgd door huisartsen en door ergo- en fysiotherapeuten.

Uitgebreide bescherming
Voor het personeel dat naar binnen komt, gelden strenge regels. "Eerst maak je je handen schoon en doe je een mondkap voor. Daarna volgt een beschermingsbril en een schort. Tot slot maak je nog een keer je handen schoon, waarna je handschoenen aantrekt. Het is een heel ritueel maar ik wil natuurlijk niet ziek worden", vertelt Monique.

Groot pluspunt: bezoeken mag
Onder strenge voorwaarden en met de juiste beschermende middelen mag er bezoek komen bij de patiënten in het Almeerse zorghotel. In het ziekenhuis mag dat, zeker op de IC's, voorlopig niet. Hierdoor hebben sommige patiënten hun geliefden al weken niet gezien.

"Bezoek is zeker fijn voor mensen die komen te overlijden. Ik vind het vreselijk als mensen eenzaam sterven. Wij bieden een warme plek waar afscheid gelukkig mogelijk is", vertelt van Sloten.

Als de dienst voorbij is, volgt weer een ritueel, vertelt verzorgende Monique. "Alle beschermingsmiddelen gaan in de goede volgorde af en uit. Daarna douche ik hier en trek ik mijn eigen kleren aan. Zo kan ik naar huis en laat ik het virus achter."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel