Meeste maatregelen tot 20 mei verlengd, basisscholen 11 mei open

FLEVOLAND • Di 21 april 2020 | 18:36 • Dinsdag 21 april 2020 | 18:36

Vanaf 11 mei mogen de basisscholen weer open en sporten wordt beperkt mogelijk voor kinderen. Het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september. De meeste coronamaatregelen worden verder tot 20 mei niet versoepeld. Het besluit komt na adviezen van het Outbreak Management Team. Dit team van deskundigen bekijkt wat wel en niet mogelijk is tijdens de coronacrisis.

Het virus COVID-19 blijkt weinig te doen bij kinderen. Ze worden niet ernstig ziek en de verwachting is dat ze het virus ook niet verspreiden. Verschillende internationale onderzoeken zouden dat hebben aangetoond. Basisscholen kunnen de kinderen de helft van de tijd weer les geven in de klas. Groepen zouden gehalveerd moeten worden. De kinderen krijgen dan bijvoorbeeld om de dag les. Het speciaal onderwijs kan ook vanaf 11 mei helemaal open. Leerkrachten kunnen zich laten test op corona. Als blijkt dat ze ziek zijn, moeten ze thuis blijven.

Het voortgezet onderwijs gaat vanaf 1 juni weer naar school, maar moet rekening houden met anderhalve meter-onderwijs. De scholen moeten maatregelen nemen om dat te kunnen bereiken.

Thuiswerkende ouders krijgen meer lucht. Kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan weer open.

Sporten weer beperkt mogelijk
Kinderen tot en met twaalf jaar mogen vanaf 28 april ook weer gezamenlijk buiten sporten waarbij fysiek contact mogelijk is. Trainen wordt toegestaan, wedstrijden spelen nog niet. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar mogen ook weer aan sport doen, maar moeten wel rekening houden met een onderlinge afstand van anderhalve meter. Ouders mogen niet langs de lijn staan en douchen moet thuis.

Geen festivals deze zomer
Het kabinet heeft verder besloten dat vergunde festivals tot 1 september verboden zijn. Burgemeesters van een aantal grote gemeenten hadden hier op aangedrongen. Dat betekent dat festivals als Lowlands, Defqon.1 in Biddinghuizen, Wildeburg in Kraggenburg, OH My! Festival, Strandfestival Zand en Summerpark in Almere niet door kunnen gaan. Naar schatting worden 1.200 festivals door het besluit getroffen. Het is niet bekend of organisaties overwegen hun festival in het najaar te houden.

De organisatie van LowLands heeft officieel bekendgemaakt dat het festival dit jaar niet gehouden wordt. "We balen daar net zo hard van als jullie, want iedereen had er onwijs veel zin in: de kaarten waren in no time uitverkocht, artiesten, kunstenaars, schrijvers, theatermakers, wetenschappers, foodies en crews waren geboekt, en iedereen stond te popelen om naar Biddinghuizen te komen. Maar we kunnen niet anders." De gekochte tickets zijn geldig voor de editie van 2021. Die wordt gehouden op 20, 21 en 22 augustus.

Ook geen betaald voetbal tot 1 september
Almere City FC kan de competitie in de Keuken Kampioendivisie niet afmaken. Betaald voetbal blijft verboden.

Overige maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen blijven van kracht tot en met 19 mei. Dat houdt in dat horeca en kapperszaken gesloten blijven. Plannen om de bezoekregelingen van verzorgingshuizen te verruimen zijn door het kabinet ter zijde gelegd. De kans op besmettingen met alle gevolgen van dien zijn volgens het kabinet te groot.

Zelfbeheersing
Premier Mark Rutte vraagt Nederland om zelfbeheersing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens Rutte staat de volksgezondheid op nummer één. Ook al zijn de ontwikkelingen in de ziekenhuizen hoopgevend, de kans op een tweede golf besmettingen ligt op de loer als de maatregelen te soepel worden. Dat risico wil het kabinet niet nemen. ''Hou vol. Doe het voor elkaar en help elkaar'', aldus de premier.

Hij benadrukt dat de belangrijkste regels in stand blijven. Dus de anderhalve meter afstand, zoveel mogelijk thuis blijven en thuis werken, boodschappen alleen doen en bij een verkoudheid moet je thuis blijven. Is er ook sprake van benauwdheid en koorts dan moet het hele huishouden, dus het hele gezin, thuisblijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel