Virtuele dolfijnen en stranden tegen stress in zorg

LELYSTAD • Do 23 april 2020 | 21:54 • Donderdag 23 april 2020 | 21:54

Ziekenhuis St Jansdal zet virtual reality-brillen in om stress bij zorgmedewerkers te verminderen. Het ziekenhuis, met vestigingen in Lelystad en Harderwijk, laat medewerkers via de brillen bewegende natuurbeelden zien.

“Zij zwemmen tussen dolfijnen of zitten op het strand aan een kabbelende zee. De beelden en geluiden zijn zeer rustgevend”, zegt één van de initiatiefneemsters Anja van 't Klooster. Een aantal medewerkers heeft de bril al uitgeprobeerd. De reacties zijn positief. Zo zou de één beter slapen, een ander heeft een betere focus.

Medewerkers moeten de bril zo'n tien tot dertig minuten per dag opzetten. "Al langere tijd is bekend dat zorgmedewerkers door meerdere factoren fors overbelast zijn. In deze tijd vraagt het coronavirus nog meer van de zorgprofessionals", zegt het St Jansdal. De bril moet voorkomen dat medewerkers een burn-out krijgen en dus uitvallen.

Omdat de eerste reacties positief zijn, bekijkt het St Jansdal hoe de brillen breder ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld ook bij patiënten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel