Winkeliers stadshart krabbelen op na weken stilstand

ALMERE • Za 25 april 2020 | 18:00 • Zaterdag 25 april 2020 | 18:00

Het stadshart van Almere klimt voorzichtig op uit een diep dal. Dat zegt Martin Ort van ondernemersvereniging OVSA. Steeds meer winkeliers durven het aan de deuren weer te openen. En dat komt mede door de maatregelen die de winkeliers gezamenlijk nemen.

"Samen met de gemeente, de ondernemers en de vereniging zijn we allerlei zaken aan het reguleren", zegt Ort. Hij doelt op het beheersen van bezoekersstromen met de regels van de anderhalvemetersamenleving. "We helpen winkeliers met de maatregelen die ze kunnen nemen. We geven ze tips en tricks."

Eén van de winkeliers die inmiddels de deuren weer heeft geopend is Jan Hugo de Wit van schoenenwinkel Ecco. "Er mogen maximaal zes klanten binnen. En anders vragen we of bezoekers even buiten willen blijven wachten. Klanten krijgen een gedesinfecteerde schoenlepel en we maken alles continu schoon." Volgens de winkelier is te merken dat de klanten staan te popelen om weer eens lekker te kunnen shoppen. "Je ziet dat de mensen beetje bij beetje weer terugkeren in de winkel en daar zijn we heel blij mee."

Stroom winkelend publiek groeit
Volgens Martin Ort zijn ongeveer 200 van de in totaal 350 winkels in het centrum van Almere weer open. Die winkels zorgen voor publiek. Dat is aan de ene kant precies wat die ondernemers graag willen, maar die toestroom van bezoek is tegelijkertijd ook een bron van zorg. "Het is inderdaad heel dubbel. Want het winkelen moet wel veilig verlopen. En bezoekers moeten zich echt aan de regels houden."

Bij sommige winkels staat een beveiliger bij de ingang om een oogje in het zeil te houden. Maar de ondernemersvereniging heeft ook een eigen veiligheidsteam opgericht die mensen er op aanspreekt als ze zich niet aan de regels houden. "De gemeente heeft het al druk genoeg in de hele stad om er voor te zorgen dat mensen niet in groepen bijeenkomen en voldoende afstand houden. Dan kunnen ze dit er niet nog eens even bij gaan doen", zegt Ort.

Extra ruimte gemaakt
De winkeliers in het stadshart hebben er voor gezorgd dat er zoveel mogelijk ruimte is op straat. "De buitenborden zijn naar binnen. De uitstallingen zijn tot het minimum teruggebracht en we zetten hekken neer met beveiligers erbij, zodat de bezoekersstromen elkaar veilig kunnen passeren", zegt Ort. "Volgens mij zijn we behoorlijk coronaproof op dit moment."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel