Toch wat onrust door brandstichtingen tijdens 'Koningsnacht'

URK • Ma 27 april 2020 | 12:58 • Maandag 27 april 2020 | 12:58

Ondanks dat het traditionele brommerrijden op Urk was verboden vanwege de corona-maatregelen, was het afgelopen Koningsnacht toch wat onrustig in het vissersdorp. De brandweer moest meerdere brandjes blussen. Ook werd er illegaal vuurwerk afgestoken.

De 'Koningsnacht' is voor Urker jongeren normaal gesproken het moment om vroeg in de ochtend door het dorp rondjes te rijden op brommers en scooters zonder uitlaat. In het verleden leidde dat regelmatig tot ongeregeldheden en brandstichtingen. Op enkele jongeren na, hield iedereen zich aan de regels.

Burgemeester is blij
Burgemeester Ineke Bakker betreurt het dat er überhaupt brandjes zijn gesticht. "Dat had niet gemoeten natuurlijk". Maar ze is blij dat het bij een aantal kleine incidenten is gebleven. Er waren brandmeldingen aan de Holkenkamp en aan de Molenkamp. Daar gingen coniferenhagen in vlammen op. Een container vol met bouwafval werd in brand gestoken aan het Achterland. Tevens woedde er brand in de struiken langs De Akkers. De brandweer was overal snel bij waardoor erger werd voorkomen.

Paar boetes
Bij de rotonde De Akkers/Lange Dam, waar andere jaren tijdens Koningsnacht vaak een vreugdevuur werd aangestoken, bleef het opvallend stil. Burgemeester Ineke Bakker is blij dat de Koningsnacht 'relatief rustig' is verlopen: "We hadden iedereen opgeroepen om niet te gaan brommerrijden en dat is goed opgevolgd. De politie heeft een paar boetes uitgedeeld voor samenscholingen, maar voor het overige is het vrij rustig verlopen."

Samenscholing
Agenten surveilleerden op motoren, op de fiets en in de auto en spraken mensen aan als er sprake was van samenscholing. Volgens het Urkerland werd er rond half een vannacht door de politie ingegrepen, toen een grote groep jongeren in het Wilhelminapark zich 'vervelend gedroeg'. Een bromfiets zou in beslag genomen zijn en elf aanwezigen zouden een bekeuring hebben gekregen voor samenscholing. In de meeste gevallen ging het om een boete van 380 euro. De burgemeester, noch de politie kon dit overigens bevestigen.

Voor zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht voor de branden, of voor het 's nachts illegaal afsteken van vuurwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel