Oost Flevoland Woondiensten: 'Huurbevriezing niet verstandig'

FLEVOLAND • Ma 27 april 2020 | 15:45 • Maandag 27 april 2020 | 15:45

De Socialistische Partij (SP) heeft huurbazen op deze 'woningsdag' opgeroepen om vanwege de coronacrisis geen huurverhogingen door te voeren. Maar Oost Flevoland Woondiensten in Dronten vindt 'een algemene huurbevriezing niet verstandig'. Dat zegt directeur Noek Pouw in reactie op de SP-actie ‘0 is genoeg’.

Het Almeerse SP-raadslid Ton van den Berg zegt daarentegen: "Lokaal zien we de afgelopen jaren al veel huurders in de knel komen. Zo ontdekten wij eerder dit jaar dat bewoners van het Jadeplantsoen en de Mahoniestraat in slecht onderhouden woningen met schimmel woonden, ondanks torenhoge huur- en servicekosten."

Ook meldt SP Almere dat huurders van de Boulevardflats aan het Weerwater al vóór de coronacrises, aangewezen waren op hulp van het voedselloket, vanwege extreem hoge huurprijzen en verhogingen. "Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar."

Nieuwe woningen
Maar de OFW-directeur zegt tegen de Drontenaar dat de huurverhoging hard nodig is om woningen goed te kunnen blijven beheren, onderhouden en verbeteren. Hij wijst erop dat de onderhoudskosten sterker stijgen dan de huren. Ook heeft hij de inkomsten nodig om nieuwe betaalbare woningen te kunnen bouwen: "Dat is hard nodig, want er zijn veel mensen in Dronten die te lang moeten wachten op een betaalbare woning."

"OFW voert een beleid waarbij woningen betaalbaar zijn voor haar huurders en huisuitzettingen bijna niet voorkomen. We houden daaraan vast", vervolgt Noek Pouw. Bovendien stelt hij dat de corporatie niet het onderste uit de kan haalt: "OFW kiest voor een gematigde huurverhoging. De meeste huurders krijgen een huurverhoging die gelijk is aan de algemene kostenstijging/inflatie."

Niet genoeg
Voor de SP is dat niet genoeg. "Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur", schrijft de afdeling Dronten in een persbericht. "Velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken hebben met een terugval in inkomsten. Ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog."

Noek Pouw is het daar niet mee eens: „Wij bemerken op dit moment nog niet dat veel meer huurders in de problemen komen.”

Verhuurderheffing
SP en OFW zijn het wel met elkaar eens als het gaat om de verhuurderheffing van het Rijk. Peter Duvekot: "In de vorige crisis is er een extra belasting ingevoerd. De verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. In een tijd dat veel het al financieel erg moeilijk hebben. Dat is onbestaanbaar." Noek Pouw zegt hierover: "Het afschaffen van de verhuurderheffing zou ons heel erg helpen. Daarin staan we pal achter de oproep van de SP."

Overigens betreft de actie van de SP niet alleen de grote wooncorporaties. Ook particuliere verhuurders worden opgeroepen de huurverhoging te stoppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel