Eén nieuw sterfgeval door COVID-19 in Almere, geen ziekenhuisopnames erbij

FLEVOLAND • Do 30 april 2020 | 14:40 • Donderdag 30 april 2020 | 14:40

In Flevoland is sinds woensdag één nieuw sterfgeval gemeld dat door COVID-19 is veroorzaakt. Dat was in Almere. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Daarnaast kwamen er de afgelopen dag negen nieuwe geregistreerde coronabesmettingen bij. In totaal is nu bij 722 Flevolanders via een test besmetting met het coronavirus vastgesteld. In heel Nederland zijn nu 39.316 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

In Flevoland zijn volgens de officiële cijfers 47 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 12 inwoners, in Almere 12, in Dronten 11, op Urk 4, in Noordoostpolder 4 en in Zeewolde eveneens 4.

Daarnaast is in onze provincie een nog onbekend aantal personen overleden, waarbij het coronavirus zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak is. Maar omdat hierbij coronabesmetting niet officieel is vastgesteld, zijn deze sterfgevallen niet opgenomen in de dagelijkse RIVM-update. De wekelijkse cijfers van het CBS laten deze extra sterfgevallen zien.

Het totale aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 4.795. Dat zijn er 84 meer dan op woensdag.

Ziekenhuisopnames in Flevoland
Volgens de nieuwste gegevens is voor 115 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 56, daarna Dronten met 27, Urk met 21, Noordoostpolder met 14 en Zeewolde met 11. In totaal zijn tot nu toe 244 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege corona.

Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken* hebben ontwikkeld:

*Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test. Inmiddels hebben honderden zorgmedewerkers van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel