Dit is de Flevolandse selectie van 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'

FLEVOLAND • Vr 1 mei 2020 | 17:09 • Vrijdag 1 mei 2020 | 17:09

Vijf Flevolandse foto's zijn opgenomen in het landelijke project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Het NIOD heeft samen met de regionale omroepen geprobeerd om zo veel mogelijk onontdekte foto's boven water te krijgen.

Iedere provincie maakte een selectie van 50 foto's die meedongen naar een plek in de landelijke selectie. Een publieksjury, onder voorzitterschap van Kamervoorzitter Khadija Arib, heeft de uiteindelijke selectie gemaakt.

De selectie zou in eerste instantie gepresenteerd worden in de entreehal van de Tweede Kamer. Door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Van de 100 foto's wordt een boek gemaakt, dat ligt vanaf 4 mei in de winkel.

De kistdragers op Urk


Urkers dragen de kist met het stoffelijk overschot van een geallieerde vlieger. Ze brengen de kist naar de haven. Het IJsselmeer is een belangrijke vliegroute richting Duitsland om daar bombardementen uit te voeren. In de oorlogsjaren storten vele vliegtuigen in het water. Veel van de verongelukte piloten spoelden aan op Urk.

Geïnterneerde NSB'ers

In de zomer van 1945 zijn er in de Noordoostpolder ruim 2.000 NSB’ers geïnterneerd. De mannen moeten het werk op het land doen, de vrouwen helpen rondom de boerderij.

Kamp Blokzijl

Nadat de Noordoostpolder droog viel, wilde de Duitse bezetter dat de polder snel werd ontgonnen. Dit was belangrijk voor de voedselvoorziening. Nederlandse mannen mochten daarom werken in de polder en ontliepen zo de verplichte tewerkstelling.

Trekpont bij Ramspol

De arbeiders konden met de trekpont van het oude naar het nieuwe land. Via deze route moest ook het verzet van en naar de Noordoostpolder. Geallieerde piloten die zijn neergestort in Noordoostpolder, zijn gevlucht als arbeiders met dit pontje.

Kano van brandstoftank

De geallieerde vliegtuigen die naar Duitsland vlogen, hadden extra brandstof mee in een reservetank. Dat hadden ze nodig om de lange vlucht naar Duitsland mee te maken. Boven de Noordoostpolder werden de lege tanks gedropt. De kinderen maakten kano's van de lege brandstoftanks.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel