Een schuur vol kleding voor Syrië

LELYSTAD • Za 2 mei 2020 | 17:55 • Zaterdag 2 mei 2020 | 17:55

Niet minder dan 250 dozen en zakken vol kleding gingen er vrijdag van Flevoland richting Syrië. In minder dan een week tijd zamelde een groep vriendinnen al deze spullen in voor de Stichting Help Syrië, die vluchtelingen van de burgeroorlog ondersteunt met hulpgoederen.

De gang van het ouderlijk huis in Lelystad staat vol dozen, in de schuur kan haar moeder niet eens meer komen. "Ik moet over de zakken klimmen om de groente voor ons avondeten te kunnen pakken", lachte een van de initiatiefnemers. Gelukkig is haar moeder trots op haar dochter, die samen met een stel vriendinnen vrijwel iedere dag voor de stichting bezig is.

Verschillende achtergronden
"We zijn allemaal geboren in Nederland, maar hebben een verschillende achtergrond", zegt Özge Acikgöz. "Hindoestaans, Libanees, Nederlands en ik heb zelf Turkse voorouders. Maar we doen het samen. Dat is het mooie." Ook de gedoneerde hulpgoederen komen uit alle lagen van de bevolking. Kleding voert de boventoon, maar ook koffers, kinderwagens en zelfs rolstoelen zamelden de vriendinnen in. "Eigenlijk is alles welkom dat je in het dagelijks leven nodig hebt", legt Nicole van Hulsen uit. "Babyvoeding, maandverband, luiers. Mensen moeten zich ook wassen en tandenpoetsen."

De eerste lading van de ingezamelde spullen wordt nu in een grote loods van de stichting in Deventer schoongemaakt en uitgezocht. Daarna gaat het naar de vluchtelingenkampen in en om Syrië. "Per vrachtwagen of boot, en als het kan per vliegtuig", zegt Van Hulsen. "Maar dat kost veel geld, dus ook donaties zijn meer dan welkom."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel