156 zieke en verzwakte grote grazers afgeschoten

FLEVOLAND • Wo 6 mei 2020 | 11:03 • Woensdag 6 mei 2020 | 11:03

Afgelopen winter zijn in de Oostvaardersplassen 156 zieke en verzwakte grote grazers afgeschoten. Dat heeft Staatsbosbeheer woensdag bekendgemaakt. Tussen oktober en april werden 139 edelherten, 6 paarden en 11 runderen gedood.

De dieren werden zoals elke winter afgeschoten, om onnodig lijden tegen te gaan. Waar nodig, werd volgens Staatsbosbeheer eerst overlegd met een dierenarts. Een vergelijking maken met voorgaande jaren is lastig omdat de afgelopen winter erg zacht is geweest. Daarnaast is de populatie grote grazers door afschotbeleid vorig jaar al sterk afgenomen.

De meeste edelherten werden in maart afgeschoten. Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers is het niet uitzonderlijk dat juist aan het eind van de winter veel dieren sneuvelen. Het gaat dan om herten die in de voorgaande maanden al verzwakt waren. Door de koude nachten in maart, ging de conditie van deze grazers verder achteruit.

De meeste gedode dieren zijn voor destructie afgevoerd. Staatsbosbeheer heeft wel een aantal edelherten in het gebied laten liggen als voedsel voor bijvoorbeeld vossen en raven.

Bijvoeren gaat nog door
Door de droogte en de grote aantallen ganzen in de Oostvaardersplassen is de groei van de vegetatie volgens Staatsbosbeheer de afgelopen weken achtergebleven. Heckrunderen worden daarom ook de komende tijd nog bijgevoerd.

De conditie van de runderen neemt volgens Staatsbosbeheer inmiddels toe. De paarden in het natuurgebied zijn volgens de dierenarts in prima conditie. Dit zou zowel voor de dieren in de vangweide als de paarden in het gebied gelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel