Mondkapjes verplicht in het ov, versoepeling voor beroepen en sporten

FLEVOLAND • Wo 6 mei 2020 | 19:25 • Woensdag 6 mei 2020 | 19:25

Mondkapjes worden verplicht in het openbaar vervoer en vanaf 1 juni gaan treinen en bussen weer volgens de normale dienstregeling rijden. Maximaal veertig procent van de plaatsen mag bezet zijn. Dat heeft minister president Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt. Met deze en andere maatregelen wordt de intelligente lockdown van Nederland in verband met de coronacrisis versoepeld.

Een aantal sporten wordt ook weer mogelijk als de beoefenaars op anderhalve meter van elkaar kunnen blijven. Zo kunnen tennissers en golfers vanaf 11 mei weer beginnen, maar nog geen wedstrijden spelen. Binnenzwembaden mogen de deuren ook weer openen. Wel moet er een plan liggen om mensen op voldoende afstand van elkaar te houden.

Een aantal contactberoepen mag ook weer beginnen. Kappers, nagelstudio's en masseurs mogen maandag weer open met inachtneming van de anderhalve meterrichtlijn.

Het bezoekverbod voor verpleeg- en verzorgingshuizen wordt stapje voor stapje losgelaten. Vanaf maandag gaat die eraf voor 25 locaties. Als alles goed gaat volgen twee weken later meer.

1 juni
Leerlingen kunnen begin juni weer naar de middelbare school en ook restaurants, terrassen, theaters en bioscopen mogen onder voorwaarden open. Alleen op reservering en maximaal dertig personen op tenminste anderhalve meter afstand. Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de anderhalve meter afstand. Vanaf 1 juni kan iedereen met gezondheidsklachten zich laten testen op corona.

Een maand later mogen ook campings en vakantieparken helemaal open. Restaurants, bioscopen en theaters mogen maximaal honderd personen ontvangen, maar nog steeds op reservering.

1 september
Als alles goed gaat, worden voor 1 september nog meer versoepelingen aangekondigd. Dan kunnen ook bijvoorbeeld sauna’s, badhuizen, sportkantines, coffeeshops, binnensportaccommodaties en sportscholen open. Voor wat de sportscholen betreft wordt bekeken of dat individueel eerder kan. Contactsporten zoals voetbal zijn dan ook weer toegestaan. Dit zal dan zonder publiek zijn.

Thuiswerken blijft vooralsnog de norm. Dat is volgens Rutte nodig om drukte op de wegen te voorkomen. Die drukte moet iedereen sowieso zien te vermijden, aldus de premier.

"Wel wat bereikt met elkaar"
De verschillende versoepelingen worden nu doorgevoerd omdat het aantal coronapatiënten dankzij de maatregelen met de dag aan het dalen is. "We hebben wel wat bereikt met elkaar. In de ziekenhuizen ontwikkelen de cijfers zich in een gunstige richting", zei Rutte.

Hij benadrukte dat Nederland alleen van het slot kan als iedereen zich verstandig blijft gedragen. "Voorzichtigheid is belangrijker dan spijt achteraf. We kunnen Nederland alleen van het slot halen als wij ons netjes gedragen."


Foto: ANP

"Wanneer is het voorbij?"
Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid zei tijdens de persconferentie woensdagavond niet te weten wanneer dit alles voorbij is en mensen zich weer normaal kunnen gedragen. "Wanneer is het coronavirus niet meer allesbepalend voor onze samenleving? Uiteindelijk pas als er een vaccin is. Volgens optimisten is dat over een half jaar. Pessimisten zeggen dat het er pas over een paar jaar is. Niemand die het op dit moment zeker weet", aldus De Jonge.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel