Inspectie: zorg bij Gezinshuis op punten onvoldoende

BIDDINGHUIZEN • Vr 8 mei 2020 | 13:37 • Vrijdag 8 mei 2020 | 13:37

De Inspectie Gezondsheidszorg en Jeugd concludeert na onderzoek dat jeugdzorginstelling Zorgzaamheid uit Biddinghuizen op punten zorg van onvoldoende kwaliteit levert. Jongeren zijn tegen de regels in op hun kamer gezet en vanwege het gedrag van één jongere werden groepsactiviteiten voor iedereen afgelast.

Op vier van de dertig criteria die de inspectie onderzocht, scoorde de instelling uit Biddinghuizen onvoldoende. Daarnaast plaatste de inspectie bij vier criteria aandachtspunten. De instelling heeft al veel aanpassingen doorgevoerd om de zorg te verbeteren.

Aan het Plein in Biddinghuizen heeft de instelling twee gezinshuizen. Ook is er een huis voor begeleid wonen. Zorgzaamheid levert ook ambulante zorg.

Straf
Het onderzoek werd in januari dit jaar uitgevoerd. De inspectie had signalen ontvangen dat het niet goed zou zitten met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen.

De zorginstelling bleek jongeren als straf naar hun kamer te sturen. Alleen in noodsituaties of als er toestemming is gevraagd bij de rechter mag een instelling vrijheidsbeperkende maatregelen toepassen. In een reactie zegt de zorginstelling dat de deuren niet op slot werden gedaan. De inspectie tikte de zorginstelling op de vingers en die beloofde de inzet van maatregelen nader te bekijken.

Vlogs
Daarnaast had de inspectie kritiek op het mediabeleid van de instelling. Zorgzaamheid werkte mee aan een documentaire en maakt filmpjes en vlogs die werden gedeeld via sociale media.

Aan de ouders en de jongeren werd daar toestemming voor gevraagd, maar de inspectie vraagt zich af of zij wel voldoende in staat zijn geweest de gevolgen daarvan te overzien. Volgens Zorgzaamheid hebben de jongeren naast het geven van toestemming ook meegedacht in het proces achter de video's.

Na de aanmerkingen van de inspectie zegt Zorgzaamheid de video’s te verwijderen en ze in het vervolg alleen intern te delen.

Groepsactiviteiten
De zorginstelling heeft volgens de inspectie ook veel huisregels waarin vooral wordt benadrukt wat allemaal niet mag. Een groepsactiviteit ging bijvoorbeeld voor allemaal niet door als gevolg van het gedrag van één jeugdige. Dat komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede, stelt de inspectie. De zorginstelling gaat inzetten op positievere formuleringen voor de huisregels en sluit jongeren niet langer uit van activiteiten als daarbij de veiligheid niet in het geding is.

De begeleiding van jongeren die op logeerweekend mochten was daarnaast onvoldoende. Ze werden wel in de gaten gehouden maar niet door geschoolde zorgprofessionals. Na de controle van de inspectie is de zorginstelling wel gekwalificeerd personeel voor de logeerweekenden gaan inzetten.

Zorgzaamheid moet van de inspectie een verbeterplan maken om de tekortkomingen aan te pakken. Dat moet 22 mei zijn ingediend. Op basis daarvan bepaalt de inspectie of er nader toezicht nodig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel