Werkstraf voor mishandelen en afknippen haar vriendin

LELYSTAD • Ma 11 mei 2020 | 13:55 • Maandag 11 mei 2020 | 13:55

Een 44-jarige Lelystedeling heeft een werkstraf van 70 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week gekregen omdat hij op nieuwjaarsdag zijn toenmalige vriendin mishandelde. Hij moet zich ook verplicht laten behandelen.

De man ging door het lint bij een ruzie in een hotel in de Friese plaats Goutum. Volgens de vrouw had hij haar na een feestje geslagen en gestompt, en aan haar haren over het bed getrokken. Vervolgens knipte hij met een schaar haar haren af. Hij dwong de vrouw daarbij in een spiegel te kijken en hij zou haar ook hebben gefilmd. De afgeknipte haren werden in de tas van het slachtoffer gepropt.

Voorbijgangers in het dorp nabij Leeuwarden troffen de vrouw op de eerste dag van dit jaar hevig ontdaan op straat aan. 'De ultieme vernedering', zo noemde de officier van justitie het afknippen van het haar. "U hebt haar echt te kijk gezet, dit was gewoon vernederend." De reclassering spreekt van 'een bizarre, alarmerende actie'. De man kon zelf geen verklaring geven voor zijn actie. "Ik heb er nog steeds slapeloze nachten van. Ik kan het niet bevatten dat ik zo door het lint ben gegaan, maar ik kan het niet terugdraaien."

Rechter wijst ontkenning van de hand
De man meldde zich meteen aan voor psychische hulp. Hij ontkent niet dat hij de haren heeft afgeknipt, maar de mishandelingen ontkent hij wel. De rechter wees dat van de hand en vindt het bewezen dat de Lelystedeling haar mishandelde en aan de haren trok. "Ik vind het heel erg wat er is gebeurd", aldus de rechter. "Dit is een forse inbreuk op de integriteit van het slachtoffer geweest."

De vrouw eiste 1500 euro smartengeld. De rechter wees de helft, 750 euro, toe. Ook moet de man de materiële kosten van de vrouw, ruim 400 euro, betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel