Omwonenden boos over groter schiereiland

LELYSTAD • Ma 11 mei 2020 | 23:22 • Maandag 11 mei 2020 | 23:22

Bewoners van de Penningkruidstraat in de Lelystadse wijk Warande zijn kwaad op de gemeente. Ze vinden dat de gemeente hen niet serieus neemt in hun boosheid over een schiereiland. Dat komt veel dichter bij hun huizen dan in hun koopcontracten staat vermeld.

De vier bewoners hebben sinds 2016 door henzelf ontworpen riante woningen laten bouwen. De laatste woning is pas vorige maand opgeleverd.
Toen zij hun koopcontract tekenden, dachten de bewoners dat zij nog zeker vijftien jaar op een groen en onbebouwd schiereiland, op 35 tot 60 meter afstand, in een waterplas zouden kijken.

Tot hun verrassing is de gemeente in september begonnen om het schiereiland te vergroten. Het ligt nu op zo'n 25 meter van hun huizen. Vanaf de zomer gaat een projectontwikkelaar voor Het Eiland elf kavels aanbieden.

Eilanden zonder aankondiging vergroot
De bewoners zijn boos dat het schiereiland zonder enige aankondiging en overleg is vergroot. Ze verwijzen naar hun koopcontract en kaarten, waarin staat dat er binnen 35 meter van hun kavelgrens geen eiland zou komen. De gemeente heeft dit volgens de bewoners ook mondeling aan elk van hen toegezegd.

"Ik heb hier een duur huis laten bouwen omdat ik verwachtte nog lange tijd over natuur en een ruime waterplas te kunnen uitkijken, niet over een sloot", zegt één van de bewoners.
Zijn buurman zegt: "Mijn huis is net klaar, we moeten er nog gaan wonen. Ik vind het opvallend dat de gemeente besloot om het eiland groter te maken, kort nadat ik mijn koopcontract had getekend."
Hij is ook bang voor aantasting van zijn privacy: "Ik heb het huis op een bepaalde manier laten ontwerpen. Nu krijg ik straks vlak tegenover mij huizen, van waaruit je zo naar binnen kunt kijken. Als ik dat had geweten, had ik mijn woning anders ingedeeld."

Bewoners vangen bot bij gemeente
Het steekt de bewoners dat zij met hun vragen en kritiek bij de gemeente bot vangen. Zij hebben gesprekken gehad met ambtenaren, wethouder Janneke Sparreboom en zelfs met burgemeester Ina Adema, maar zij voelen zich niet gehoord. Ook een voorstel om een mediator aan te stellen is volgens hen afgewezen. Zij sluiten niet uit dat zij naar de rechter stappen.
De bewoners verdenken de gemeente ervan dat die de uitbreiding van de schiereilanden bewust heeft stilgehouden, zelfs voor de gemeenteraad.

GroenLinks stelt vragen aan college
Raadslid Judith Boertjens van GroenLinks kan zich inderdaad niet herinneren dat de gemeenteraad een besluit over de eilanden heeft genomen. Zij vermoedt dat de uitbreiding vorig jaar verstopt heeft gezeten in het bestemmingsplan van De Olmen, een ander deel van Warande.
Boertjens heeft het college van B en W met schriftelijke vragen om duidelijkheid gevraagd. Ze wil weten waarom de vorm van de eilanden afwijkt van die in het stedenbouwkundig plan van de wijk. Ook wil GroenLinks weten waarom de omwonenden niet zijn geïnformeerd over de wijziging van de schiereilanden. Ook Omroep Flevoland heeft de gemeente om een reactie gevraagd, maar die blijft uit zolang de vragen van GroenLinks niet beantwoord zijn. De gemeente verwacht de fractie volgende week van antwoorden te voorzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel