Historisch toestel tijdelijk weg uit Lelystad om coronamaatregelen

LELYSTAD • Di 12 mei 2020 | 13:21 • Dinsdag 12 mei 2020 | 13:21

Het historische vliegtuig Dakota PH-PBA is dinsdagochtend vertrokken vanuit thuisbasis Lelystad Airport naar Gilze-Rijen. Door de coronamaatregelen mogen er geen betalende passagiers meevliegen en lopen de kosten op. Op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen kan het toestel gratis staan. In Lelystad wordt de huur voor de komende maanden opgezegd.

De maatregel is volgens Feije Jaski noodzakelijk. Hij is de voorzitter van DDA Classic Airlines, de eigenaar van het toestel. "Om te overleven, heb je betalende passagiers nodig." De stichting kreeg door de coronacrisis geen inkomsten, maar de uitgaven voor de huur bleven wel staan. Dit seizoen wordt niet meer met het toestel gevlogen.

"Om te overleven, heb je betalende passagiers nodig."

— Feije Jaski, DDA Classic Airlines


De PH-PBA komt in de loods van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Daar staan meerdere oude, historische vliegtuigen. Medewerkers van DDA Classic gaan om de twee weken een bezoek brengen aan de hangaar om te zorgen dat het toestel in goede staat blijft verkeren.

Omdat het toestel de rest van het jaar niet meer gaat vliegen, wordt ook de verzekeringspremie voor het vliegtuig opgeschort. Op deze manier wordt geld bespaard.

Voor piloot Tom van Hoorn, die al dertien jaar vliegt op de Dakota PH-PBA 'Prinses Amalia' zoals het historische vliegtuig voluit heet, is het een bijzondere dag. "We gaan onze prinses wegbrengen", zegt hij "maar begin volgend jaar hopen we iedereen weer te laten meegenieten van dit vliegtuig".

DC-3 Dakota PH-PBA
De Dakota DC-3 is een historisch vliegtuig. In de laatste oorlogsjaren verliet het toestel de fabriek en werd het door het Amerikaanse leger gebruikt bij D-Day en operatie Market Garden. Na de oorlog kwam het toestel in bezit van Prins Bernhard.

Het registratienummer slaat dan ook op de eigenaar. PBA staat voor Prins Bernhard Alpha. De prins en leden van het kabinet vlogen jaren lang met dit eerste regeringstoestel. Sinds 1998 is het vliegtuig in handen van DDA Classic Airlines

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel