Ouders De Fontein luiden noodklok over sluiting school

LELYSTAD • Wo 13 mei 2020 | 0:47 • Woensdag 13 mei 2020 | 0:47

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders moet zijn uiterste best doen om sluiting van de Maharishi basisschool De Fontein per september te voorkomen. Het college moet hiervoor druk uitoefenen op minister Slob (Onderwijs), zo vroeg de gemeenteraad dinsdagavond. Twee ouders uitten tijdens de digitale vergadering hun zorgen over de voorgenomen sluiting.

De Fontein in het Lelystadse Sidhadorp moet dicht, omdat zij te weinig leerlingen heeft. Er zitten nu maar 73 kinderen op de bijzonder neutrale school, die les geeft op basis van de principes van de Maharishi Mahesh Yogi.
De school zou 86 leerlingen moeten hebben om open te mogen blijven. Omdat de Fontein hier onder zit, heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in principe besloten de school te sluiten. Het bestuur is hier tegen in beroep gegaan en hoopt dat de minister een uitzondering maakt.

Sluiting ramp voor kinderen
Volgens de ouders Daniëlle en Madelon van het Ouderinitiatief betekent sluiting een ramp voor de 73 kinderen. Voor hen zou op stel en sprong een andere school moeten worden gevonden. Vier leerlingen zouden naar het speciaal onderwijs moeten, 21 andere hebben passend onderwijs nodig. De ouders voelen er niets voor om de kinderen naar bijzonder neutrale scholen in Almere of Harderwijk te moeten sturen of over andere scholen in Lelystad te moeten verdelen.

'Beste school tot nu toe'
Een leerling zelf reageert de dag na de raadsvergadering: "Als het dichtgaat, ga ik mijn vrienden missen. Dan moeten we weer heel lang een school zoeken. Want bij heel veel scholen is het misgegaan en het is gewoon niet fijn als 'ie dichtgaat. Want het is leuk, ik krijg veel hulp, ik heb veel vrienden... Dit is de beste school waar ik tot nu toe op geweest ben."

Het Ouderinitiatief vroeg de gemeenteraad om minister Slob te vragen of de sluiting in ieder geval met een jaar uitgesteld kan worden. Er zouden voor het komende schooljaar inmiddels voldoende nieuwe aanmeldingen van kinderen zijn, waardoor het aantal leerlingen weer boven de opheffingsnorm van 86 uitkomt. Als duidelijkheid te lang op zich laat wachten, kiezen die ouders misschien voor een andere school, zo waarschuwden de twee insprekers.

De Fontein dupe van bijzondere situatie
Voorzitter Raymond Slot van de Raad van Toezicht van De Fontein zei dat de school de dupe is van een bijzondere situatie. De enige andere bijzonder neutrale basisschool in Lelystad, montessorischool De Wildzang, zit vlakbij. Daardoor geldt er een opheffingsnorm van 86 leerlingen. Had één van beide scholen verderop in de stad gezeten, dan had De Fontein met 50 leerlingen kunnen openblijven.

De Fontein en De Wildzang hebben gesprekken over een fusie gevoerd, maar die zijn mislukt. Volgens Slot heeft De Wildzang inmiddels aangegeven volgend jaar september te willen sluiten. Dat zou de kans vergroten dat ouders van die school hun kinderen naar De Fontein over doen. Wethouder John van den Heuvel merkte op dat over sluiting van De Wildzang nog geen absolute duidelijkheid bestaat.

Raad steunt oproep ouders
Raadsleden steunen de oproep van de ouders voor behoud van de school, die sinds augustus 1986 bestaat. De PVV noemde De Fontein slachtoffer van bureaucratie in het onderwijs. D66 vindt dat minister Slob ervan moet worden overtuigd dat sluiting van De Fontein ongewenst is en tot hoge extra kosten zorgt. Diverse fracties kondigden aan hun fracties in de Tweede Kamer te zullen inschakelen om druk op de minister uit te oefenen.

Voor woensdag en donderdag staan er gesprekken gepland tussen de gemeente, De Fontein, ouders en andere schoolbesturen in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel