Bootverkoop stijgt door corona

FLEVOLAND • Wo 13 mei 2020 | 19:00 • Woensdag 13 mei 2020 | 19:00

De bootverkoop stijgt door de coronacrisis naar recordhoogte. In Lelystad bijvoorbeeld gaan de jachten als warme broodjes over de toonbank. En was er vorig jaar in Almere geen enkele aanvraag voor een ligplaats in de maand mei, dit jaar zijn het er al tweeëntwintig.

Door de coronacrisis gaan we dit jaar minder vakantie. De verwachting is dat er des te meer het water opgaan. George Blokland van Watersportvereniging WSV Almere Haven merkt dat ook. De 450 ligplekken in zijn haven zijn bijna allemaal bezet. De enkelen die nog vrij zijn, zijn van booteigenaren die aan het varen zijn.

Op het water 1,5 meter afstand houden is niet zo moeilijk. Maar door de coronacrisis zijn er wel beperkingen voor de watersportvereniging. "De toiletgroepen zijn gesloten en we hebben minder parkeerplekken voor campers", aldus Blokland.

Goedkopere boten populair
Bij Jachtmakelaar Lelystad gaat vooral de verkoop van goedkopere boten goed, vertelt Jacques Seventer. "Hier liggen boten van 2.000 euro, tot zo'n 500.000 euro. Ze gaan als warme broodjes." Vorig jaar verkocht Seventer in het hele jaar ongeveer zeven boten, dit jaar staat de teller nu al op dertien. Hij merkt ook dat de bootverkoop bij andere zaken goed loopt.

Aan de andere kant ligt de verhuur van boten zo goed als stil. Dat komt omdat die boten over het algemeen groter zijn en voor bedrijfsevenementen worden gehuurd. "Dat mag dus niet meer, want we kunnen niet garanderen dat mensen anderhalve meter afstand houden", aldus Seventer. Bovendien mogen de toiletten en douches niet gebruikt worden door meerdere mensen. Verder speelt mee dat Duitse klanten thuis blijven. "Die huren geen boot omdat ze na thuiskomst twee weken in quarantaine moeten. En dus blijven ze weg."

HISWA te water onzeker
Wat er dit jaar van de HISWA te water wordt, is nog onzeker. Vorig jaar kwam een recordaantal van 30.000 bezoekers naar het botenspektakel in de Bataviahaven in Lelystad. Tot 1 september zijn evenementen verboden, maar de HISWA begint op 2 september. Dus hoopt Arjen Rahusen van de organisatie dat het evenement door mag gaan. "We gaan voorlopig door met de voorbereidingen", zegt hij. "Maar we houden er rekening mee dat het niet doorgaat. We steken onze kop niet in het zand."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel