B en W: pas over twee weken keuze over toekomst Floriade

ALMERE • Do 14 mei 2020 | 15:55 • Donderdag 14 mei 2020 | 15:55

Het college van burgemeester en wethouders van Almere neemt het advies over van verkenner Harry van Dorenmalen om nog niet te stoppen met de Floriade 2022. Van Dorenmalen is door de gemeente aangesteld om drie verschillende scenario's te onderzoeken; stoppen met de wereldtuinbouwtentoonstelling, het evenement uitstellen of een afgeslankte variant organiseren.

In zijn rapport adviseert Van Dorenmalen dus om nu nog niet te stoppen met het evenement. In hun reactie daarop zeggen burgemeester en wethouders: "Wij nemen het advies van de verkenner over om de Floriade nu nog niet te stoppen of af te blazen en vast te houden aan de datum van april 2022." Wel zegt het college daarbij dat dit niet het definitieve besluit is.

Het college van burgemeester en wethouders wil onder meer de financiële consequenties beter in kaart brengen. Na 26 mei verwacht het college een definitief besluit te kunnen nemen over het advies van de verkenner en vervolgens het te bespreken met de gemeenteraad.

Elk scenario kost extra geld
Opvallend is dat burgemeester en wethouder andere financiële gevolgen aan de verschillende opties hangen dan Van Dorenmalen. In alle berekeningen van de verkenner wordt uitgegaan van 35.4 miljoen euro die op dit moment al aan de Floriade is uitgegeven.

Stoppen kost volgens de onderzoeker tussen de 17.7 en 26 miljoen euro extra. Bij uitstel zouden de extra kosten tussen de 11.6 en 23.3 miljoen euro liggen. Een afgezwakte variant van de Floriade zou tussen de 9.5 en 18.9 miljoen euro extra kosten.

College komt uit op andere bedragen
Ook burgemeester en wethouders hebben gekeken naar de financiële gevolgen van de scenarios en komen op de volgende bedragen uit. Het stoppen met de Floriade zou tussen de 2.4 en 10.7 miljoen euro extra kosten. Het uitstellen van het evenement zou tussen de 16.2 en 32.7 miljoen euro extra kosten. De extra kosten voor een afgeslankte versie zouden 16.3 miljoen euro bedragen. De genoemde bedragen komen bovenop de 35.4 miljoen euro die de Floriade tot nu toe heeft gekost.

"Deze bedragen zijn de beste schatting die wij op dit moment hebben, maar alle 3 de scenario’s zouden in de praktijk meevallers of tegenvallers kunnen hebben", zo schrijft het college in een toelichting.

Waar komt dat verschil vandaan?
Burgemeester en wethouders hebben bij hun berekening rekening gehouden met het geld dat zij eerder opzij hebben gezet voor de risico's. Volgens hen is dat al verwerkt in de begroting. Verkenner Van Dorenmalen heeft dat niet gedaan. Hij heeft puur gekeken naar de totale kosten bij elk scenario. Donderdagavond praat de gemeenteraad over het rapport van Van Dorenmalen.

Update: Tijdens de presentatie van zijn rapport aan de gemeenteraad kwam verkenner Van Dorenmalen donderdagavond met aangepaste cijfers.

Volgens die nieuwe cijfers zou stoppen met de Floriade tussen de 21.8 en 30.1 miljoen euro extra kosten. Bij uitstel zouden de extra kosten tussen de 20.6 en 42.3 miljoen euro liggen. Een aangepaste versie zou tussen de 8.8 en 25.4 miljoen euro extra kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel