Proeftuin met speciale tegels tegen wateroverlast

ALMERE • Ma 18 mei 2020 | 7:55 • Maandag 18 mei 2020 | 7:55

In de Regenboogbuurt in Almere is een proeftuin aangelegd om wateroverlast tegen te gaan en het water langer vast te houden. Daarvoor zijn speciale tegels gebruikt. In steden is te veel steen en te weinig groen en daar moeten deze tegels verandering in brengen.

Het zijn wave-tegels die je in verschillende open patronen kunt leggen en waartussen ook gras kan groeien. Het water kan dan makkelijker de grond in. Daarnaast zijn er zogenoemde ebb-tegels neergelegd, die laten het water stromen naar een plek waar het opgevangen kan worden. Dat zijn kuilen in het landschap.

De proeftuin is een onderdeel van het groot onderhoud in de Regenboogbuurt. Deze speciale tegels komen niet overal te liggen. Wel worden door de hele wijk tegels verwijderd. Het gaat om 30 procent van de verharding. Alle overbodige stoepjes en paadjes die weinig gebruikt worden, worden weggehaald.

'Klimaatadaptieve maatregelen'
Fase één van het groot onderhoud is afgerond en er volgen nog vier fases. Daarmee worden volgens de gemeente Almere verschillende problemen in de wijk aangepakt. De Regenboogbuurt ligt in het voormalige stroomgebied van rivier de Eem. De wijk heeft daardoor veel last van bodemdaling. Daarom wordt de bodem opgehoogd en worden er ook 'klimaatadaptieve maatregelen' genomen. Problemen die veroorzaakt worden door het veranderende klimaat zoals hittestress, wateroverlast en droogte worden aangepakt. Er worden daarvoor niet alleen tegels verwijderd. Er wordt ook hoogteverschil gecreëerd, groen aangelegd en waar het kan worden meer bomen geplant.

Bewonersavonden
Meer groen is volgens de gemeente ook een wens van veel bewoners; zij mogen meedenken over de invulling. Er worden voorafgaand aan de werkzaamheden bewonersavonden georganiseerd waar ideeën voor de buurt gedeeld kunnen worden. De verwachting is dat alle werkzaamheden over twee tot drie jaar klaar zijn. De kosten voor de uitvoering van de proef zijn 10 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel