NIDA: geen demonstraties in woonwijk meer

ALMERE • Di 19 mei 2020 | 12:55 • Dinsdag 19 mei 2020 | 12:55

NIDA Almere vindt dat demonstraties in woonwijken in de stad verboden moeten worden. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur naar aanleiding van een kleine demonstratie van Rechts in Verzet, afgelopen vrijdag bij de Abu Bakr moskee in Almere. Na afloop van de demonstratie ontstond ruzie tussen buurtbewoners. Een oudere man kwam na een handgemeen ten val en brak een heup.

Volgens NIDA-raadslid Hassan Buyatui heeft Rechts in Verzet meer demonstraties aangekondigd in de Staatsliedenwijk. Buyatui noemt dit soort aankondigingen 'escalerend van aard'.

NIDA wil weten waarom het stadsbestuur vrijdag de demonstratie in de woonwijk en op het grasveld bij een school voor speciaal onderwijs liet doorgaan. Ook vraagt de partij waarom er niet gezocht is naar een andere locatie. Buyatui wil verder opheldering over de duur van de demonstratie. Volgens hem duurde die langer dan de aangekondigde eindtijd van 14:15 uur. Een schoolbus zou volgens Buyatui om 15:30 uur nog moeite hebben gehad om bij de school te komen.

NIDA vraagt ook waarom stadstoezicht en de politie niet hebben kunnen voorkomen dat de oudere man gewond raakte. Ook wil de partij weten waarom de demonstratie na dit incident niet onmiddellijk is beëindigd.

De partij stelt verder dat een deel van de buurt niet wist dat er een demonstratie zou plaatsvinden. Ook zouden ze het niet eens zijn met de tekst 'Geen Moskee in Onze Straat' die op een spandoek van de demonstranten stond. NIDA wil van burgemeester en wethouders weten wat zij gaan doen om het vertrouwen van buurtbewoners terug te winnen en ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig kan voelen in de buurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel